Aktuális

Elindult vissza a Földre az első török űrhajós és európai társai

Biden a határkerítést kritizálta Mexikóban, miközben épp adófizetői pénzből húz fel kerítést a nyaralója köré

| Szerző: hirado.hu
Joe Biden hivatalba lépése óta először látogatott Mexikóba, hogy részt vegyen az észak-amerikai országok vezetőinek csúcstalálkozóján Justin Trudeau kanadai kormányfővel és Andrés Manuel López Obrador mexikói elnökkel. Az amerikai elnök a három ország illegális határátlépések elleni közös erőfeszítéseit méltatta, és fogadta a mexikói elnök köszönetét, amiért leállította az amerikai–mexikói határon készülő fal építését. Mindeközben a múlt héten elindultak az elnök delaware-i nyaralójának legújabb építési munkálatai: kerítést húznak a terület köré, melyet az adófizetők pénzéből finanszíroznak.

 

Ez többé nem lehet kérdés a mai összekapcsolt világban. Nem zárkózhatunk el a közös problémáinktól. Erősebbek és jobbak vagyunk, ha együtt dolgozunk, mi hárman. Együtt hatalmas előrelépést értünk el” – fogalmazott Joe Biden Mexikóban tartott találkozón.

A mexikói elnök a Fox News beszámolója szerint megköszönte Bidennek, hogy leállította az amerikai–mexikói határon készülő fal építési munkálatait.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök (k) fogadja Justin Trudeau kanadai kormányfőt (j) és Joe Biden amerikai elnököt a három észak-amerikai ország, az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó csúcstalálkozóján Mexikóvárosban 2023. január 10-én. (Fotó: MTI/EPA/EFE/José Mendez)

Joe Biden az adófizetők pénzéből finanszírozott „falat” épített nyaralója köré

Míg Joe Biden a korábban Donald Trump volt amerikai elnök kezdeményezése nyomán, az illegális migráció megfékezése érdekében felhúzott határfal építését leállította, addig saját nyaralója köré egy olyan kerítést emeltet, melyet adófizetők pénzéből finanszíroz  – mutatott rá a Fox News csatorna.

Joe Biden Delaware államban található Rehoboth Beach-i nyaralója köré tervezett „fal” építése a múlt héten kezdődött. A magas fehér kerítés, amelyet szürke kőoszlopok fognak tarkítani előre láthatóan szeptemberre készülhet el.

Kapcsolódó tartalom

Biden ígérete, mely szerint egy méterrel sem épít több határfalat, nem teljesült

Joe Biden az amerikai elnökválasztást megelőző kampánykörútján azt hangoztatta, hogy hivatalba kerülése esetén egy méterrel sem húz fel több határfalat az államok déli részén, ennek ellenére a Biden-kormány tavaly júliusban mégis megépítette az arizonai Yuma városában található válaszfal befejezetlen szakaszait.

A kormányzat továbbá – Arizona határzárépítési kísérletét megakadályozva – beperelte az államot, amely hajózási konténerek lefektetésével próbált az illegális migráció ellen harcolni.

A Fox News kiemelte: a 2022-es pénzügyi évben rekordszámú, 2,3 millió migráns érkezett a határhoz. A tendencia azonban 2023-ban sem lassul.

Az amerikai elnök a mexikói–amerikai–kanadai csúcstalálkozón elismerte a példátlan mértékű migrációt. „Idefelé jövet megálltam a texasi El Pasóban, hogy saját szememmel lássam a helyzetet, és találkozzak az amerikai határbiztonsági tisztviselőkkel. Ez valódi terhet ró a közösségekre mind Mexikóban, mind az Egyesült Államokban” – mondta kedden Biden.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Joe Biden amerikai elnök amerikai határőrök társaságában az Egyesült Államok és Mexikó közötti határon húzódó védőfal mellett, a texasi El Pasóban 2023. január 8-án. Hivatalba lépése óta Biden most először látogatott el a mexikói határra, ahol az utóbbi két évben egyre több illegális bevándorlót regisztrálnak a hatóságok. (Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik)

Ajánljuk még