Időjárás

Jön a vihar, mutatjuk hol csaphat le

A német rendőrség megkezdte a klímatüntetők kilakoltatását a megszállt faluból

| Szerző: hirado.hu
A klímaaktivisták által megszállt, elhagyatott falut eredetileg egy külszíni lignitbánya bővítése miatti kell lebontani. Az ott kialakult helyzet rávilágított a német éghajlat-politika körüli feszültségekre az energiaválság idején.

Szerda hajnalban hatalmas rendőri erő érkezett Lützerathba, hogy megkezdjék a település evakuálását. Bár az Észak-Rajna-Vesztfália barnaszén-körzetében lévő faluban évek óta nem lakik senki, a települést klímaaktivisták szállták meg, hogy megakadályozzák a házak lebontását – hangzott el az M1 Híradóban.

A klímaaktivisták élőláncokat alkottak, ideiglenes barikádot építettek, villanypóznákra másztak fel, kötélre rögzítve lógtak a levegőben és ellenálltak az őket távozásra szólító rendőröknek. Dulakodás is történt. Több aktivistát őrizetbe vettek, mások önként odébbálltak. A kedélyek végül egy kicsit lecsillapodtak, de még sok tiltakozó maradt a helyén.

Andreas Mueller, az aacheni rendőrség szóvivője azt mondta: hogy hány emberrel találkoznak még, azt valószínűleg csak akkor fogják megtudni, amikor bemennek az épületekbe. A rendőrség szóvivője szerint egy hétig is eltarthat a falu teljes kiürítése. A Kölntől nem messze található Lützerathot, amelyben korábban száz család élt, 2006-ban kezdték kilakoltatni, és tavalyig mindenkit átköltöztettek egy újonnan épült faluba.

A tervek szerint a települést teljesen megsemmisítik, hogy a házak alatt lévő nagy mennyiségű lignitet kibányászhassa az RWE német energiaóriás. Erre tavaly szeptemberben meg is kapta a végső engedélyt, de az időközben odaköltözött klímaaktivisták megakadályoznák a házak lebontását.

„A szén az egyik legkárosabb és legdrágább energiaforrás, és káros az éghajlatra. Ez ellen küzdenünk kell a 21. században” – mondta az aktivisták egyik vezetője.

Napközben a hatalmas munkagépek is bevonultak a faluba, és megkezdődött a terep megtisztítása. Az akció rávilágít Németország energiapolitikai gondjaira, és a környezetvédők szerint a klímavédelem háttérbe szorult az Európát sújtó energiaválság idején. Különösen érzékeny ez a helyzet a Zöldek pártjára nézve, amely tizenhat év ellenzéki lét után egy éve ismét hatalomra került koalíciós partnerként. Az általuk jelölt gazdasági miniszter sem lát más megoldást, mint a kitermelés folytatását. „Lützerath egy üres település, ahol már senki sem él, és szerintem rossz szimbólum” – mondta Robert Habeck gazdasági miniszter a demonstrációra hivatkozva.

A német energiaóriás vezetése szerint a bányában évente körülbelül 25 millió tonna lignitet termelhetnek ki. A baloldali kormány közben ígéretet tett arra, hogy 2030-ig megszűnik a szén felhasználása, ám nagy kérdés, hogy be lehet-e tartani ezt a vállalást.

 

Kiemelt kép: A német RWE energiaipari vállalat munkásai elbontják az észak-rajna-vesztfáliai Lützerathban emelt barikádokat 2023. január 11-én (fotó: EPA/RONALD WITTEK).

Ajánljuk még