Aktuális

Elindult vissza a Földre az első török űrhajós és európai társai

Orosz pénzügyminiszter: 2,3 százalékos hiánnyal zárt a költségvetés 2022-ben

Az orosz szövetségi költségvetés tavaly 2,3 százalékos GDP-arányos hiánnyal zárt – közölte Anton Sziluanov pénzügyminiszter kedden a kormányülés után.

Nominálisan a költségvetés hiánya 3,3 ezer milliárd rubelre (17,56 ezer milliárd forint) romlott tavaly, a 2021-es, mintegy 500 milliárd rubeles többlet után.

A 2022-es költségvetést 1 százalékos többlettel tervezték. Január és november között szufficites volt a büdzsé, de az év végére a megugró kiadások miatt jelentős deficitbe fordult az egyenleg.

A bevételeket növelte a bányajáradék emelése, valamint a Gazpromra kivetett extraprofitadó is. Az orosz törvényhozás júliusban elfogadott törvényjavaslata szerint szeptember és november közötti három hónapra az orosz állami gázóriásnak 20 milliárd dollárt kellett befizetnie a költségvetésbe.

Sziluanov megjegyezte: a költségvetés bevételei a várakozásokat mintegy 10 százalékkal meghaladva, 28 ezer milliárd rubelre nőttek, a magasabb olaj- és gázbevételeknek köszönhetően.

Az orosz pénzügyminiszter december végén elismerte, hogy az Európai Unió által bevezetett olajárplafon miatt jövőre növekedhet az orosz költségvetés hiánya.

Ajánljuk még