Aktuális

Elindult vissza a Földre az első török űrhajós és európai társai

Kreml: Megmagyarázhatatlan volt Kijev reagálása a karácsonyi tűzszünetre

„Cinikus és megmagyarázhatatlan” volt Kijev és egyes nyugati vezetők reagálása a Moszkva által javasolt ortodox karácsonyi tűzszünetre – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak.

Sajnálkozását fejezte ki, hogy az ukrán fél elutasította a tűzszüneti ajánlatot, amelynek üzenete Peszkov szerint tisztán humanitárius volt, és azt célozta, hogy azok a keresztények, akik január 7-én ünnepelték a karácsonyt, imádkozhassanak a templomokban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök január 6-án éjféltől 36 órás tűzszünetet rendelt el a teljes frontvonalon. Moszkva szerint az orosz hadsereg ebben az időszakban csak viszonozta az ukrán fegyveres erők tüzét.

Peszkov arra figyelmeztetett, hogy az orosz vagyon elkobzására tett kísérletek ellentétesek a nemzetközi joggal, és hogy következményei lesznek minden olyan országra nézve, amely megpróbálja támogatni az elképzelést. A szóvivő a Bloomberg hírügynökség jelentését kommentálta, amely szerint Észtország január végéig tervet készül benyújtani az orosz vagyon elkobzására. Kaja Kallas miniszterelnök decemberben azt hangoztatta, hogy az uniós tagállamoknak folytatniuk kell a munkát „a befagyasztott orosz eszközök felhasználása érdekében”.

„Egyértelmű, hogy az észt hatóságok kiválóan akarnak teljesíteni ezen a területen, és precedenst kívánnak teremteni. Bármilyen lépéseket is tesznek ez ügyben, azok a nemzetközi jog szempontjából teljesen érvénytelenek és jogellenesek lesznek. És minden bizonnyal következményük lesz azokra az országoknak nézve, amelyek bármilyen módon szolidárisak egy ilyen elképzeléssel

– mondta.

Peszkov nem erősítette meg az egyes Telegram-csatornák által terjesztett értesülést, amely szerint Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese Ukrajnáról tárgyalt Törökországban Victoria Nulanddal, az amerikai külügyminisztérium államtitkárával, és Kurt Volker volt Ukrajna-ügyi különmegbízottal. Megismételte korábbi intelmét, hogy hallgatóközönsége ne tulajdonítson túlságosan nagy jelentőséget Telegram-csatornáknak.

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára az Argumenti i Fakti című lapnak adott interjúja kedden megjelent részletében azt állította, hogy az Egyesült Államok hirtelen kivonulása Afganisztánból nagyrészt annak volt köszönhető, hogy Washingtonnak Ukrajnára kellett összpontosítania.

Fejtegetésében azt is hangoztatta, hogy Oroszország erőforrásokban gazdag, hatalmas területekkel rendelkező, önellátásra képes ország, amelynek polgárai tisztelik a történelmüket és nemzeti hagyományaikat. Ez szerinte irritálja a Nyugatot, és felébreszti benne a szándékot, hogy meggyengítse és feldarabolja Oroszországot, elpusztítsa az orosz nyelvet és az „orosz világot”. Úgy vélekedett, hogy általánosságban elmondható: Oroszországunknak „nincs helye Nyugaton”.

Peszkov kérdésre válaszolva Patrusev hétfőn megjelent azon kijelentését is kommentálta, amely szerint az ukrajnai események nem Moszkva és Kijev összecsapását jelentik, hanem a NATO és Oroszország katonai konfrontációját.

„Közvetve, érintőlegesen a NATO és az Egyesült Államok feltétlenül részese ennek a konfliktusnak”

– mondta a Kreml szóvivője.

„De facto már közvetett részévé váltak ennek az összecsapásnak azzal, hogy fegyverekkel, technológiával, hírszerzési információkkal tömik tele Ukrajnát. Részvételük ebben a konfliktusban nyilvánvaló. Patrusev a dolgok valós helyzetét állapította meg” – mondta a Kreml szóvivője.

Ajánljuk még