Aktuális

Elindult vissza a Földre az első török űrhajós és európai társai

Komoly veszély leselkedik a férfiakra, eddig nem ismert káros hatása lehet az energiaitalnak

| Szerző: hirado.hu
Egy friss kínai kutatás szerint kopaszodást okozhatnak az energiaitalok a férfiaknál. Az eredményeket ismertető tanulmány emellett azt is kimutatta, hogy azok, akik több gyorsételt és kevesebb zöldséget fogyasztanak, a hajhullás is gyorsabb ütemben következhet be.

 

A pekingi Csinghua Egyetem szakértői által végzett kutatás azon a tényen alapult, hogy a stressz, a rossz táplálkozás és különböző alapbetegségek mind régóta ismert okai lehetnek a hajhullásnak – számolt be róla az Independent.

A pekingi Csinghua Egyetem szakértői több mint ezer 18 és 45 év közötti kínai férfit vizsgáltak meg, akik hetente egy és három liter közötti mennyiséget fogyasztanak energiaitalokból, szénsavas üdítőkből, sportitalokból, illetve rendszeresen isznak cukorral édesített teát vagy kávét.

Kapcsolódó tartalom

Az alanyok táplálkozási szokásai mellett a mentális állapotukat is szigorúan ellenőrizték négy hónapon át.

A kutatás végeztével azok a férfiak, akik bevallották, hogy hajhullást tapasztaltak, elmondták, hogy hetente átlagosan 12 egységnyi édesített italt fogyasztottak.

Kapcsolódó tartalom

A számok alapján a szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy akik naponta egy adagnál több cukrozott italt isznak, azoknál 42 százalékkal nagyobb az esélye a kopaszodásnak, mint azoknál, akik nem fogyasztanak magas koffein- és cukortartalmú italokat.

A Nutrients című tudományos folyóiratban publikált tanulmányból az is kiderült, hogy azoknál, akik a magas cukortartalmú italok mellett több gyorséttermi ételt és kevesebb zöldséget esznek, gyorsabb ütemben jelentkezett a hajhullás is. Sőt, az eredmények azt a tényt is megerősítették, hogy az az intenzív hajvesztéshez a szorongás is nagyban hozzájárul.

Kapcsolódó tartalom

A szőrtüszősejtek a második leggyorsabban osztódó sejtek a szervezetben. Ehhez a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás minden tápanyagára szükségük van. Ez magában foglalja a sovány fehérjéket, a jó szénhidrátokat és zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is. A hajszálak elvékonyodásának és a hajhullásnak az egyik fő okát a táplálkozási hiányosságokban kell keresni” – idézi a Sunnak nyilatkozó bőrgyógyászt, Dr. Sharon Wongot az Independent.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még