Videó

Kövesse élőben, ahogy a szegedi medve megjósolja, mikor jön a tavasz

Kína hatalmas területeket vásárol fel világszerte

| Szerző: hirado.hu
Kína megszerezte Ukrajna termőföldjeinek egytizedét, és az USA-ban is több százezer hektár föld került a tulajdonába.

 

Kína évtizedek óta küzd azért, hogy a világ népessége húsz százalékának élelmiszer-szükségleteit képes legyen előállítani. Ennek érdekében az ázsiai nagyhatalomnak a világ termőföldjeinek nagyjából 8 százalékát kellene birtokolnia – olvasható Agroinform oldalán. Mint a lap írta, az Ohioi Állami Egyetem kutatói tavaly kielemezték Kína termelési lehetőségeit és élelmiszerigényét, és arra jutottak, hogy

Kína az országhatáron kívüli termőföldterületek bevonása nélkül nem tudja kielégíteni a termelési lehetőségeihez mérten rohamosan növekvő igényeket.

A cikk rámutatott, hogy Kína termőföldterülete és termőképessége a természeti adottságok miatt korlátozott. Területének háromnegyed része magashegység, a talaj pedig kimerült és szennyezett. A mezőgazdaság termelőképessége és az ellátási igények között egyre növekvő szakadékot pedig az import növelése sem képes eltüntetni. Ennek oka, hogy az általános életszínvonal emelkedése és a lakosság jövedelmi viszonyainak javulása az élelmiszerek terén is nagyobb igényeket eredményezett.

Kapcsolódó tartalom

A számítások szerint ehhez Kínának mintegy négymillió hektár termőföldet kellene bevonnia. Ahogy arra a The Wall Street Journal is rámutatott korábban, ezen

törekvésének megfelelően Kína az utóbbi években megszerezte Ukrajna termőföldjeinek egytizedét, és az USA-ban is több százezer hektár föld került a tulajdonába.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Ajánljuk még