Aktuális

Elindult vissza a Földre az első török űrhajós és európai társai

Iránban 40 év börtönre és 74 korbácsütésre ítéltek egy belga segélymunkást

Iránban 40 év börtönbüntetésre és 74 korbácsütésre ítéltek egy belga segélymunkást, miután zárt tárgyaláson kémkedés és más bűncselekmények vádjával elítélték.

Az iráni igazságszolgáltatás honlapja szerint a 41 éves Olivier Vandecasteelét kémkedésért 12,5 év, ellenséges kormányokkal való együttműködésért 12,5 év, pénzmosásért pedig szintén 12,5 év börtönbüntetésre ítélte egy iráni forradalmi bíróság. Halmazati büntetésként valutacsempészésért egymillió dolláros pénzbírsággal, valamint 2,5 éves börtönnel sújtották az elítéltet.

Egyelőre nem tisztázott, hogy a vádak összefüggésben vannak-e az Iránt az elmúlt négy hónapban megrázó kormányellenes tüntetésekkel, amelyekért az iráni hatóságok a külföldi hatalmakat okolják, anélkül, hogy erre bizonyítékuk lenne.

Teherán az évek során számos külföldit és kettős állampolgárt vett őrizetbe, és gyakran olyan titkos perekben ítélte el őket, amelyekben a jogvédő csoportok szerint megtagadták tőlük a tisztességes bírósági eljárást. A kritikusok azzal vádolják Iránt, hogy az ilyen foglyokat a Nyugattal való alkudozásra használja fel, amit az iráni tisztviselők tagadnak.

A helyi törvényalkalmazási gyakorlat szerint Vandecasteele 12,5 év (leghosszabb büntetésének letöltése) után szabadulhat. Az igazságszolgáltatás honlapja szerint az ítélet ellen fellebbezéssel lehet élni.

Vandecasteele családja a múlt hónapban közölte: a hónapok óta egy iráni börtönben fogvatartott férfi éhségsztrájkot folytat. A tájékoztatás szerint nem engedték neki, hogy választott ügyvédet fogadjon, miközben súlyos egészségügyi problémákkal küzd.

Belgium korábban felszólította állampolgárait, hogy hagyják el Iránt, egyben arra figyelmeztetett, hogy fennáll az önkényes letartóztatás vagy a tisztességtelen eljárás veszélye.

Ajánljuk még