Fontos

Ne lepődjön meg, ha hétfőn szirénát hall!

Hajléktalannak gyűjtött milliókat a pár, de inkább magukra költötték a pénzt

| Szerző: hirado.hu
Három év letöltendő fegyházbüntetésre ítélte pénteken a bíróság a „philadelphiai irgalmas szamaritánus csalás” néven elhíresült, Amerikában országos figyelmet keltő eset harmadik résztvevőjét.

 

2017 őszén Katelyn McClure és párja, a 43 éves Mark D’Amico, illetve egy hajléktalan veterán, Johnny Bobbitt Jr. kitalált egy történetet, miszerint utóbbi az utolsó 20 dollárját adta oda a kétségbeesett nőnek, akinek az autójából kifogyott a benzin a hideg őszi estén az Egyesült Államok keleti részén fekvő Philadelphiában – számolt be róla a The Philadelphia Inquirer.

A csalók a történettel adománygyűjtő kampányt indítottak a GoFoundMe internetes honlapon, hogy a hajléktalannak pénzt szerezzenek a megsegítésére. A kitalált sztorit később a sajtó is felkapta, a történet az újságokban is megjelent, a „jótevők” pedig különböző televíziós műsorokban is vendégszerepeltek.

Kilenc hónap alatt 402 706 dollárt (149 millió forintot) gyűjtöttek össze, a pénz nagy részét azonban kizárólag magukra költötték. A csalók virágzó kapcsolata nemsokára véget is ért. A pár ugyan 75 ezer dollárt (27,7 milló forintot) átadott a hajléktalannak és egy lakókocsit is vásárolt neki, a férfi 2019-ben mégis pert indított, amiért nem utalták el neki a számára gyűjtött összeget. A per miatt indult nyomozás pedig a csalásra is fényt derített.

Mark D’Amico 2019 decemberében bűnösnek vallotta magát az ügyben, őt 2022 augusztusában öt év börtönbüntetésre ítélték.

Párját, Kate McClure-t a pénteki tárgyaláson összeesküvéssel szervezett csalás miatt három év letöltendő fegyházbüntetésre ítélte a bíróság. A hajléktalan férfit pénzmosás miatt tartóztatták le, jelenleg szabadlábon védekezhet.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még