Aktuális

Késes támadás történt egy németországi középiskolában, több diák súlyosan megsérült

Utasítást kaptak, hogy robbantsanak: szunnita szélsőségesek lehetnek a Németországban elfogott méregkeverők

| Szerző: hirado.hu
Kiszivárgott értesülések szerint nem az iráni hivatal megbízásából, hanem egy szunnita iszlamista szervezet szimpatizánsaként tervezett merényletet az a két iráni férfi, akiket a német terrorelhárítás szombatról vasárnapra virradóra fogott el a Ruhr-vidéki Castrop-Rauxel városában. A rendőrök őrizetbe vettek egy 32 éves iráni férfit és testvérét, lakásukon nagy mennyiségű ciánt és ricint – a biológai fegyverek ismert hozzávalóit – foglaltak le – számolt be az M1 Híradó.

A biológiai fegyverrel tervezett merénylet előkészítői 2015-ben érkeztek Németországba a nagy menekülthullámmal. Herbert Reul, Észak-Rajna–Vesztfália belügyminisztere azt nyilatkozta: egyértelmű utalást kaptak arra, hogy cselekedniük kell.

A nyomozást azonban nagymértékben nehezíti, hogy biológiai vegyianyagokról van szó, amelyek esetlegesen veszélyeztethetik azoknak az épségét, akik az eljárás során kapcsolatba kerülnek az elfogottakkal. Ezért a Robert Koch Intézet munkatársai is részt vesznek a folyamatban.

Kapcsolódó tartalom

Nem ez volt az első eset Észak-Rajna–Vesztfáliában, hogy biológiai fegyverrel terveztek merényletet iszlamista szélsőségesek. Mint emlékeztettek, 2018-ban egy tunéziai férfit fogtak el hasonló gyanú miatt. A 2016-os berlini merénylet során pedig a Bundestag vizsgálóbizottsága súlyos hiányosságokat állapított meg a németországi hivatalok működésével kapcsolatban. Az akkor 13 ember halálát követelő merénylet óta a német hatóságok „különösen érzékenyek arra, hogy időben cselekedjenek”.

Az állambiztonságot veszélyeztető merényletet terveztek

A német terrorellenes nyomozók szombat éjfél előtt csaptak le egy 32 éves iráni férfira. A Bild szerint a rendőrség egységei tűzoltóautókkal hajtottak a helyszínre, hogy így álcázzák magukat.

Az iráni állampolgárt azzal gyanúsítják, hogy ciánt és a biológiai fegyverek egyik hagyományos hatóanyagának számító ricint akart felhasználni a tervezett a terrortámadáshoz.

Rajta kívül még egy embert előállítottak az ügyben, sajtóhírek szerint a férfi testvérét, mindkettőjüket álmukban lepték meg a terrorelhárítók.

Kapcsolódó tartalom

A közzétett fotókon azt látni, hogy alsónadrágban, pólóban és kabátban vezetik el őket. Egyikük sem tanúsított ellenállást. A házkutatás helyszínét lezárták, a rendőrök, tűzoltók, mentősök nagy erőkkel vonultak fel, a legtöbben védőfelszerelést viseltek, attól tartva, hogy veszélyes vegyi anyagok is előkerülhetnek a helyszínen. A hatóságok később közölték:

az állambiztonságot veszélyeztető súlyos merényletre készülő férfi lakásában valóban találtak mérgező anyagokat és más bizonyítékokat.

Az elmúlt évek egyik legsúlyosabb iszlamista terrortámadása hét évvel ezelőtt történt Németországban 2016. december 19-én egy tunéziai származású férfi lopott kamionjával a tömegbe hajtott a berlini karácsonyi vásáron. A támadásban legkevesebb tizenketten életüket vesztették, és több tucatnyian megsérültek.

A kiemelt kép illusztráció: A német rendőrség különleges egységének tagjai biztosítják a területet Drezdában, Németországban, 2022. december 10-én. A rendőrség bejelentette, hogy a kelet-németországi túszejtésnek vége, és két embert „sértetlenül” elengedtek, miután kiürítettek egy bevásárlóközpontot és környékét Drezda belvárosában (Fotó: EPA/Matthias Schumann)

Ajánljuk még