Rendkívüli

Kiszáll a republikánusok elnökjelölti versenyéből Ron DeSantis és Donald Trumpot támogatja

Rekordszámú migráns érkezett tavaly Amerikába, Biden először ment el a határhoz

Az amerikai–mexikói határra érkezett Joe Biden. Az amerikai elnöknek a hivatalba lépése óta ez az első látogatása azon a határvonalon, ahol tavaly több mint kétmillió migráns érkezett az országba. A tömeges migráció kezelését teljesen máshogy képzelik el a republikánusok és a demokraták, így egyhamar nem várható jelentős változás a kérdésben – számolt be az M1 Híradója.

Migránsok ezrei várakoznak a mexikói–amerikai határon, a hatalmas határfal tövében. A felvételek december végén készültek, de szinte mindig ilyen a helyzet a határ menti texasi városban. El Paso a helyszíne az amerikai elnök látogatásának, aki hivatalba lépése óta először utazik a határra, hogy a határőrizet vezetőivel tárgyaljon.

Az Egyesült Államokba irányuló illegális bevándorlók száma Joe Biden hivatali idejében minden rekordot megdöntve, 2022-ben először haladta meg a kétmilliót.

Tavaly a mexikói határon 2,37 millió törvénytelen határátlépést regisztráltak a hatóságok. Az érkezők többségét az érvényben lévő jogszabályra hivatkozva mentességi alapon – regisztráció után – beengedték az országba.

Az elnök csütörtökön bejelentette, hogy az Egyesült Államok azonnali hatállyal lezárja határát a kubai, haiti és nicaraguai illegális migránsok előtt, mert tavaly ezekből az országokból érkezők száma növekedett a legnagyobb mértékben. Az elnök arra szólította fel az érkezőket, hogy válasszák a bejutás legális módját.

Kapcsolódó tartalom

„Ez egy rendezett, biztonságos és emberséges eljárás, amely működik. Az új program létrehozása óta drámaian csökkent azoknak a venezuelaiaknak a száma, akik jogi eljárás nélkül próbálnak bejutni Amerikába, körülbelül napi 1100-ról átlagosan kevesebb mint 250-re” – fogalmazott Joe Biden.

Az ellenzéki republikánusok szerint Joe Biden túl engedékeny határbiztonsági politikát folytat. Elődjének, Donald Trumpnak 2021-ben egy rendelettel sikerült csökkentenie a migránsáradatot, de Biden ezt részben visszavonta, és azóta emelkedett a bevándorlók száma. Hogy az északi, demokrata vezetésű városok is érezzék a határ menti tagállamok gondjait, a republikánus vezetők pénteken újabb, migránsokkal teli buszt indítottak Kamala Harris amerikai alelnök washingtoni hivatali rezidenciájához. Texas állítólag eddig már több ezer migránst szállított Washingtonba, New Yorkba és Chicagóba.

Kapcsolódó tartalom

Közben már bontják azt a konténerfalat, amely az arizonai Yuma város és a mexikói határ mentén épült tavaly szeptemberben. A 6,7 méter magas akadályt az akkori republikánus párti kormányzó építtette. A washingtoni kormány azonban pert indított, mondván, hogy a falat illegálisan emelték szövetségi területeken. A bíróság a kormánynak adott igazat, így az akadályt el kell bontani. A 3000 konténer elhelyezése 95 millió dollárba került, és várhatóan az elbontás is csaknem ennyi pénzt emészt fel.

Elemzők szerint a politikai csatározások miatt szinte lehetetlen az elavult bevándorlási törvények megváltoztatása az Egyesült Államokban, a Kongresszus már több mint két évtizede nem fogadott el érdemi bevándorlási reformot. A próbálkozások újra és újra összeomlottak, beleértve a kétpárti erőfeszítéseket és azokat is, amelyek erős elnöki támogatást élveznek.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még