Aktuális

Elindult vissza a Földre az első török űrhajós és európai társai

Nyolcra csökkent az indulók száma a cseh elnökválasztáson

Nyolcra csökkent a cseh elnökválasztáson induló jelöltek száma, miután Josef Stredula szakszervezeti vezető a jelöltek vasárnap esti televíziós vitájának végén bejelentette, hogy visszalép.

„Úgy döntöttem, hogy visszalépek. Választóimat arra kérem, adják szavazataikat Danuse Nerudovának, akivel közös értékeket vallok“ – mondta Josef Stredula a közszolgálati televízióban.

A tévévitában a jelöltek közül egyedül Andrej Babis nem vett részt. A volt kormányfő már korábban közölte, hogy csak a Nova kereskedelmi televízió csütörtök esti vitájában hajlandó részt venni.

Csehországban pénteken és szombaton tartják meg az államfőválasztást, amelyen eredetileg kilenc jelölt indult.

A győzelemhez az első fordulóban a leadott szavazatok több mint 50 százalékát kellene megszereznie egy jelöltnek, míg a január 27-én és 28-án lebonyolítandó második fordulóba jutó két jelölt között már az egyszerű többség dönt.

A felmérések szerint a jelöltek közül háromnak van kiemelkedően magas támogatottsága és a legnagyobb esélye a sikerre: Andrej Babis volt kormányfőnek, az ellenzéki ANO mozgalom elnökének, Petr Pavel nyugalmazott tábornoknak, a NATO Katonai Bizottsága volt elnökének és Danuse Nerudovának, a brünni Mendel Egyetem volt rektorának.

A Data Collect és a Kantar CZ ügynökségek legutóbbi, december második felében készített, és vasárnap este nyilvánosságra hozott felmérésének eredménye alapján Petr Pavelt az első körben 27,5 százalék, Andrej Babist 26,5 százalék, Danuse Nerudovát pedig 22 százalék támogatná. A második fordulóban a felmérések szerint Petr Pavel és Danuse Nerudová is legyőzné Andrej Babist. Az esetleges Pavel-Nerudová megmérettetésban a második körben a nyugalmazott tábornok nyerne 55-45 százalék arányban.

A többi jelölt – szenátorok, vállalkozók, szakszervezeti vezető – támogatottsága jóval alacsonyabb. Josef Stredula támogatottsága a felmérések szerint 3-4 százalék között mozgott.

Az előző elnökválasztáson, 2018-ban kilencen indultak. Az elnöki tisztséget akkor második alkalommal Milos Zeman szerezte meg. A hatályos szabályok szerint harmadik mandátumra már nincs lehetőség. Milos Zeman mandátuma március 7-én jár le, ezt követően kerül sor az újonnan megválasztott cseh köztársasági elnök beiktatására.

Csehországban tíz éve közvetlenül a lakosság választja meg az államfőt, korábban ez a parlament két kamarájának együttes ülésén történt. Az 1993-ban megalakult Cseh Köztársaság első két elnökét, Václav Havelt és Václav Klaust a parlament, míg a harmadikat, Milos Zemant már a lakosság választotta meg.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Martin Divisek

Ajánljuk még