Aktuális

Elindult vissza a Földre az első török űrhajós és európai társai

Nehéz lesz jogi kiskaput találni az FTX-vezérnek

| Szerző: hirado.hu
Az Egyesült Államokban jelenleg nem tisztázott, hogy a kriptovalutát értékpapírként vagy áruként kell-e meghatározni. Az FTX kriptotőzsdét érintő több tízmilliárd dolláros károkozás esetében azonban az ügyészség megkerülte a kriptovaluta jogi meghatározásának vitáját, és csalás, valamint összeesküvés miatt emelt vádat az FTX alapítója, Sam Bankman-Fried ellen.

„Ez egy elég egyszerű megtévesztés. Nem kell belemenni abba a mocsárba, hogy miként tekintünk a kriptovalutákra” – idézte a Reuters Shane Stansbury, a Duke Egyetem professzorának és egykori manhattani szövetségi ügyésznek a véleményét az FTX kriptotőzsde körül zajló igazságügyi eljárásról. A kriptovezért elektronikus csalással és összeesküvéssel vádolják a manhattani szövetségi bíróságon.

A gyanú szerint Bankman-Fried ellopta az FTX kriptotőzsde befektetőinek betéteit, hogy azokkal fedezze az Alameda Reserch alapkezelő adósságait. Ezenfelül hazudott a befektetőknek az FTX valós helyzetéről is.

Ugyanakkor Sam Bankman-Fried ártatlannak vallotta magát.

Kapcsolódó tartalom

A kriptovaluta jogi meghatározása most nem fontos

Mint a Reuters rámutatott, az a kérdés, hogy a kriptovalutát értékpapírnak, részvénynek vagy kötvénynek minősítik-e, az FTX-ügy szempontjából lényegtelen.

Az összeesküvés vádja magában foglalja, hogy az FTX-vezér félrevezette befektetőit, ugyanakkor nem érinti a tőzsdén forgalmazott eszközök természetét. A két esetben elkövetett elektronikus csalás és összeesküvés pedig lefedi, hogy hamis információkat szolgáltatott az Alameda alapkezelő hitelezőinek az alapkezelő pénzügyi helyzetéről, valamint a gyanú szerint ellopta az ügyfelek vagyonát.

Mark Kasten, a philadelphiai Buchanan Ingersoll & Rooney ügyvédje kiemelte: az ügyfelek pénzt tettek a Bankman-Fried által irányított platformra, amelyet egy bizonyos módon kellett volna felhaszálni. A vádiratban foglaltak alapján azonban nem így történt.

Kapcsolódó tartalom

A Reuters megkeresésére Bankman-Fried védőügyvédei nem válaszoltak. A cikk azonban emlékeztetett, hogy az egykori milliárdos korábban elismerte az FTX kockázatkezelési gyakorlatának hiányosságait, de azt mondta, nem hiszi, hogy emiatt büntetőjogi felelősségre vonható.

Kiemelt kép: Samuel Bankman-Fried, a csődbe jutott FTX kriptovaluta-kereskedőcég csalással és sikkasztással vádolt alapítója (Fotó: MTI/AP/Seth Wenig)

Ajánljuk még