logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kegyetlen büntetést kaptak a diákok Észak-Koreában

| Szerző: hirado.hu
Komoly büntetésben részesítettek négy észak-koreai diákot, akiket nemrég rajtakaptak, hogy az országban használt nyelvjárástól eltérően, a megszokottnál lágyabban ejtették ki a szavakat. A fiatalokat kicsapták az iskolából és bányamunkára kötelezték.

 

A diákok társalgását állítólag egy vasúti váróteremben hallgatták ki, a beszédjükben pedig dél-koreai akcentust fedeztek fel – számolt be róla a Mirror.

Dél-Koreában ugyanis lágyabban ejtenek ki bizonyos a szavakat, mint az az észak-koreai nyelvjárásban megszokott, emellett a diákok több olyan koreai kifejezést is használtak, amely csak Dél-Koreában elterjedt.

Az úgynevezett szöuli nyelvjárás egyre divatosabb az észak-koreai fiatalok körében, a használata azonban nem biztonságos, az állami vezetés ugyanis mindent, ami Dél-Koreához köthető, rendszerellenesnek tekint. A dél-koreai akcentus használata gyakorlatilag az országban ellenforradalmi bűncselekménynek minősül.

Észak-Korea diktátora, Kim Dzsongun közismerten keményen lép fel a külföldi kultúrák, zenék, filmek és televíziós műsorok behurcolására irányuló kísérletekkel szemben. A csempészeket folyamatosan üldözteti, a letartóztatottak halálbüntetést is kaphatnak.

A fiatalok ennek ellenére is hozzájutnak a dél-koreai kultúra termékeihez, és azokból veszik át a lágyabb déli akcentust. Korábban a tetten ért személyek írásbeli bocsánatkérése, amely szerint nem használják újból a déli akcentust, elegendő volt egy ügy lezárásához.

Kapcsolódó tartalom

A hatóságok azonban nemrég szigorítottak az álláspontjukon, december elején egy 16 és egy 17 éves fiút nyilvánosan kivégeztek az ország északi részén fekvő Hjeszanban, miután rajtakapták őket, hogy dél-koreai filmeket néznek.

Akik pedig hasonló tartalmakat csempésznek az országba, mostantól a kivégzést kockáztatják.

A kiemelt képen Kim Dzsongun, Észak-Korea vezetője. (Forrás: MTI)

Ajánljuk még