Aktuális

Elindult vissza a Földre az első török űrhajós és európai társai

Háború Ukrajnában: a német alkancellár már a Leopard tankok szállítását sem zárja ki

Németország negyven Marder típusú páncélozott harcjárművet szállít Ukrajnának 2023 első negyedében – közölte a német kormányszóvivő pénteken. A bejelentés egy nappal azután érkezett, hogy Olaf Scholz német kancellár és Joe Biden amerikai elnök telefonon egyeztetett az Ukrajnának szánt további katonai segélyek ügyében. Robert Habeck alkancellár egy friss nyilatkozatában a bejelentést követően már arról beszélt, hogy a fegyverszállítások most nagy lendületet kaptak, így a továbbiakban azt sem zárja ki, hogy Berlin ezután modern, Leopard típusú tankokkal látja el Ukrajnát.

 

Robert Habeck alkancellár vasárnap a Hírek Berlinből című magazinműsorban arról beszélt, hogy már annak az esélyét sem zárja ki, hogy a jövőben a német kormány Leopard támadó harckocsikat szállíthat Ukrajnának – számolt be a Tagesschau híroldala.

„Figyelemmel kísérjük az aktuális helyzetet, és egyeztetünk más kormányokkal is. Ennek tükrében hozunk döntéseket, tehát semmi sem kizárt”

– fogalmazott a zöldpárti politikus.

Kapcsolódó tartalom

Robert Habeck továbbá arra is rámutatott, hogy megnőtt a mozgástér a döntéshozatalban, amelyek páncélelhárító rakétákra és Marder típusú harci járművekre vonatkoztak. „Úgy vélem ez a dinamika még növekszik, ameddig a háború dinamikája is növekszik” – tette hozzá.

A Marderek szállításáról hozott döntés már esedékes volt

Az alkancellár szerint a Marderek szállításáról hozott döntés jó volt, melyet már régebben meg kellett volna lépni.

„Most pedig érjük el, hogy a harckocsik érkezzenek meg Ukrajnába, és utána készülhetünk a következő lépésre”

– hangsúlyozta.

A német kormány hosszas huzavona után a múlt héten jelentette be, hogy Marder típusú harckocsikat és egy Patriot légvédelmi rendszert ad át Kijevnek. Ezt követően a kormányszóvivő pontosabb adatokat közölve pénteken ismertette, hogy Berlin negyven Marder szállítását tervezi az év első negyedében.

A Tagesschau kiemelte, a járművek részben a német hadsereg (Bundeswehr) állományából részben pedig a gyárból érkeznek majd Ukrajnába.

Kapcsolódó tartalom

További páncélosok szállítását követelik a német politikusok

Olaf Scholz német kancellárra már korábban is nagy nyomás nehezedett, mivel kijelentette, a támadó páncélosok szállítása tekintetében Németország nem lép egyedül. Emmanuel Macron francia államfő azonban a hónap elején közölte, könnyen mozgó felderítő páncélosokat küld Ukrajnának, mellyel kapcsolatban a kancellár lépéskényszerbe került, és engedve a nyomásnak, végül kötélnek állt. Azonban döntését követően számos politikus további lépések megtételét követeli, többek között Leopard harckocsik szállítását is.

„Hiba lenne megmaradni a Mardernél. Küldenünk kell mindent, amit csak lehetséges, ehhez hozzátartozik a Leopard is”

– nyilatkozta a német parlament zöldpárti alelnöke, Katrin Göring-Eckardt.

A Szabad Demokrata Párt (FDP) alelnöke, Wolfgang Kubicki is hasonló véleményt fogalmazott meg, ugyanis szerinte is jó döntés lenne a Marder mellett Leopardokat is küldeni, azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy minden további lépést a NATO-partnerekkel kell egyeztetni. Németországnak nem lenne szabad ebben a kérdésben egyedül dönteni.

A Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke, Lars Klingbeil azonban már óvatosságra intett, szerinte ugyanis „első körben egyeztetnünk kell a nemzetközi szövetségeseinkkel. Egy ország sem szállít nehéz, támadó páncélosokat, mint a Leopard 1 és 2. Fontos, hogy az amerikaiak, a franciák és mi, mint német kormány folyamatosan mérlegeljünk, nehogy belecsússzunk ebbe a háborúba”.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Német katonák egy Leopard 2 harckocsi mellett a német fegyveres erők, a Bundeswehr éves szárazföldi hadműveleti gyakorlatának sajtóbemutatóján az észak-németországi Bergenben 2022. október 17-én (Fotó: EPA/Friedemann Vogel)

Ajánljuk még