Aktuális

Elindult vissza a Földre az első török űrhajós és európai társai

Enyhítettek Görögországban egy feltételezett szomáliai embercsempész életfogytiglani büntetésén

Egy görög fellebbviteli bíróság hétfőn enyhített egy életfogytiglani börtönre ítélt szomáliai embercsempész büntetésén és elrendelte szabadlábra helyezését.

Mohammad Hanad Abdit 2021-ben 142 év börtönnel sújtottak, amiért egy évvel korábban a török partokról indult bárkája hajótörést szenvedett Leszbosz szigetének közelében és ketten a tengerbe fulladtak, míg 33 migránst kimentettek.

Abdi a per során azt vallotta, hogy ő csupán vezette a bárkát, miután azt egy török embercsempész sorsára hagyta. A túlélők közül többen alátámasztották a szomáliai férfi beszámolóját a történtekről.

A büntetést 8 évre mérsékelték, a bíró pedig a jó magaviseletre és a letöltött időt figyelembe véve elrendelte a 29 éves férfi elengedését.

A pert az Európai Parlament (EP) több képviselője is nyomon követte, szerintük a négygyermekes családapa ügyében elsőfokon igazságtalan ítélet született. Sztéliosz Kúloglu EP-képviselő, aki a szomáliai férfi felmentése ügyében kampányolt, az AP hírügynökségnek elmondta, hogy „nagyon fontos ítélet született, mert számos átlagos migránst embercsempészként kezelnek”. A baloldali politikus úgy vélekedett, hogy görög börtönökben raboskodó több ezer migráns ügyében születhetett téves ítélet.

Decemberben két afgán férfit helyeztek szabadlábra, miután sikeresen fellebbeztek az első fokon kiszabott 50 éves börtönbüntetésük ellen.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még