Aktuális

Elindult vissza a Földre az első török űrhajós és európai társai

ENSZ-főtitkár: Pakisztán az árvíz mellett a morálisan csődöt mondott pénzügyi rendszer áldozata is, masszív nemzetközi támogatásra van szüksége

António Guterres ENSZ-főtitkár arra kérte hétfőn a nemzetközi közösség tagjait, hogy fordítsanak komoly összegeket az árvíz sújtotta Pakisztán újjáépítésére, mert az ország nemcsak a klímaváltozás okozta áradások, hanem a morálisan csődöt mondott globális pénzügyi rendszer áldozata is.

Egyetlen ország sem érdemli, hogy elszenvedje azt, ami Pakisztánnal történt” – jelentette ki António Guterres Genfben az ENSZ és Pakisztán közös szervezésében megrendezett nemzetközi konferencia megnyitóján. Az ENSZ főtitkára szerint Pakisztán kétszeresen is áldozat.

Hangoztatta: Pakisztán az egyik legkiszolgáltatottabb ország a klímaváltozás ügyében, noha a világ szén-dioxid-kibocsátásának alig egy százalékáért felel.

A genfi konferencia célja az volt, hogy mozgósítsák annak a 16,3 milliárd dollárnak a felét, amelyre a tavaly nyári súlyos áradások okozta károk helyreállításához lenne szükség. Pakisztánban a tavaly nyári súlyos a természeti katasztrófa több mint 33 millió embert sújtott, és 1700 ember halálát okozta. Több ezer kilométernyi közút és vasútvonal rongálódott meg, volt olyan időszak, hogy az ország egyharmada víz alatt állt. A jelenlegi zord téli időjárásban még mindig milliók élnek sátortáborokban.

Sehbaz Sarif pakisztáni kormányfő genfi beszédében úgy fogalmazott: azoknak az embereknek kér mentőövet, akiknek a feladata a pakisztáni gazdaság talpra állítása, és akiknek újra be kell lépniük a 21. század kapuján.

Úgy vélte, hogy az újjáépítéshez szükséges 16,8 milliárd dollár csaknem felét Pakisztánnak egyedül is elő kell tudnia teremtenie. A többire elsősorban a következő három évben lenne szükség az ország újjáépítéséhez.

A pakisztáni tájékoztatási minisztérium közlése szerint már 8,57 milliárd dollárnyi felajánlás érkezett a nemzetközi közösségtől.

Achim Steiner, az ENSZ Fejlesztési Programjának vezetője hangoztatta, hogy a pakisztáni gazdaság újraélesztése mindannyiunk érdeke.

Jochen Flasbarth, a német gazdaságfejlesztési minisztérium államtitkára úgy fogalmazott, hogy Pakisztán nem tud egyedül megbirkózni ezzel a válsággal, ezért kulcsfontosságú, hogy az újjáépítés mellett felkészítsük és ellenállóbbá tegyük Pakisztánt az éghajlatváltozással szemben. A német kormány által felajánlott 90 millió dolláros adományból a pakisztáni kormányzat víztisztító berendezéseket vásárolhat, és fejlesztheti a csapadékelvezető árokrendszereket, valamint új vízgyűjtő medencéket építhet ki.

A konferenciához videoösszeköttetéssel csatlakozott Emmanuel Macron francia elnök is, aki a francia fejlesztési ügynökségen keresztül egy 360 millió eurós újjáépítési támogatást jelentett be.

Online csatlakozott Recip Tayyip Erdogan török elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is. Az Európai Unió egyebek között 87 millió eurót biztosít Pakisztánnak a gazdaság növekedését célzó programokra és a lakosság szakképzésére.

Az Iszlám Fejlesztési Bank 4,2 milliárd dollárt, az Ázsiai Fejlesztési Bank egymilliárd dollárt ajánlott fel a következő három évben Pakisztán megsegítésére.

Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) a most felajánlott 100 millió dolláros segéllyel együtt augusztus óta csaknem 200 millió dollárral segítette Pakisztánt a válság kezelésben.

A pakisztáni kormány a napokban a Nemzetközi Valutalappal (IMF) is tárgyal, és Sarif szavaival szerint „lélegzetvételnyi türelmet” kér a nemzetközi pénzügyi intézménytől.

A genfi donorkonferencián több mint negyven ország képviselői vettek részt nemzetközi szervezetekkel és magánbefektetőkkel kiegészülve.

Ajánljuk még