Rendkívüli

Tűzvész pusztított a szépművészeti múzeumban, több ezer műalkotás semmisült meg

Négyszeresére drágult a gáz, tovább emelkednek a lakhatási költségek Ausztriában

Az osztrák fővárosban a felmérések szerint egész Európában a harmadik legdrágább a gáz. A bécsiek arra panaszkodnak, hogy négyszer annyit kell fizetniük ezen a télen a gázért, mint egy évvel korábban. A lakhatási költségek ennek is köszönhetően jelentősen megemelkedtek, ami komoly terheket ró a lakosságra – hangzott el az M1 Híradóban.

„Az élelmiszer és a gasztronómia, tehát a vendéglátás területén még nem mutatkozott meg egyelőre a drágulásnak mérséklődése, ez a két terület ahol még egyelőre nem lehet tudni, hogy a következő hónapokban majd hogyan alakulnak az árak” – jelentette Cziráki Viktória, az M1 tudósítója Bécsből. Kiemelte, hogy a drágulás egyik oka a magas szállítási költségek, a benzin ára ugyanis magas szinten állandósult az utóbbi időszakban.

„A nagykereskedelmi árak az utóbbi időszakban ötödével emelkedtek, a szilárd tüzelőanyag pedig a tavalyi évhez viszonyítva a kétszeresére emelkedett. A lakhatás és a víz díja az osztrák fővárosban 18 százalékkal emelkedett az elmúlt év azonos időszakához képest, a háztartási energiáé pedig 52 százalékkal”

– mondta a tudósító.

Hozzátette, hogy az osztrák sírégiók is nehéz helyzetben vannak, hiszen nemcsak a hóhiánnyal kell megküzdeniük, hanem a vendégek számának csökkenésével is. A gyakorlat ugyanis azt mutatja, hogy a drágulás visszaveti az osztrákok síelési kedvét.

A bécsi Gazdaságkutató Intézet készített egy felmérést az utóbbi időszakról, mely szerint osztrák családok az 53 százaléka nem tervez téli vakációt.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. A képen: Havas sípálya csíkja egy hóborítás nélküli lejtőn, az osztrák Alpokban fekvő Filzmoosban 2023. január 5-én. Január elején szokatlanul meleg, tavaszias időjárás uralkodik Európa nagy részén, több országban is megdőltek a hőmérsékleti csúcsok. (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

Ajánljuk még