logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A magyar családokat védi a rezsicsökkentés: az EU-ban itt voltak a legalacsonyabb költségek decemberben

Az Európai Unióban Magyarországon voltak a legalacsonyabbak a rezsiköltségek decemberben – derült ki egy friss energetikai felmérésből. A brüsszeli szankciók miatt akkorát drágult a gáz és az áram ára a kontinensen, hogy már minden negyedik európaival előfordult, hogy nem tudta időben befizetni a közüzemi számláit. Ezzel szemben az átlagfogyasztó magyar háztartásokat védi a rezsicsökkentés – számolt be róla az M1 Híradója.

 

Küldjétek a tankokat most!” – így reagált Guy Verhofstadt arra a hírre, hogy Németország páncélozott gyalogsági harcjárműveket küld Ukrajnába tavasszal. A liberális EP-képviselő néhány napja ismerte be, hogy a szankciók nem működtek, és most már azt követeli: szállítsanak nehézfegyverzetet Ukrajnának.

Vagyis Guy Verhofstadt nem a fegyverszünetet és a békekötést ösztönzi, hanem azt, hogy

az unió még több fegyvert küldjön az ukránoknak, amellett, hogy nemrég újabb szankciókat is követelt.

Brüsszel továbbra sem látja be, hogy a szankciós politika kudarcot vallott, hanem folytatni akarja” – mondta Koskovics Zoltán az M1-en. Az Alapjogokért Központ elemzője szerint a szankciók ahelyett, hogy elhozták volna a háború végét, romba döntötték Európa gazdaságát.

„Rövidtávon egyértelmű, hogy ránk nézve negatív hatása volt összességében a szankciós csomagnak, és összességében az oroszokra mért csapás az sokkal kisebb, mint amit nekünk Ursula von der Leyen ígért, illetve ami az előrejelzésekben szerepelt. Van hatása az orosz állampolgárokra is, de elhanyagolható ahhoz képest, hogy milyen hatásait érzi a szankciós csomagoknak az európai állampolgár” – hangsúlyozta a geopolitikai elemző.

Az Európai Unió már 9 szankciós csomagot fogadott el. Brüsszel tavasszal azt ígérte, hogy nem lesznek energetikai szankciók, de végül elfogadták az olajszállításokra vonatkozó embargót, majd decemberben olajársapkát és gázárplafont is bevezettek. A szankciók miatt Európában energiaválság van és elszabadult a szankciós infláció.

Európában átlagosan minden negyedik család fűtési nehézségekkel és közüzemi díjelmaradással küzd.

Ugyanakkor mivel a magyar kormány több felmentést is kiharcolt, illetve megtartotta a rezsicsökkentést a magyarokat nem érinti ez a veszély.

Pedig decemberben Európa-szerte drágult a villamosenergia, például Finnországban 23, Spanyolországban 20 százalékkal. A magyar fogyasztók költségei viszont nem emelkedtek és továbbra is a második legolcsóbb árat fizetik a villanyért. Sőt, az átlagfogyasztás feletti tarifa is a harmadik legalacsonyabb Európában. A legtöbbet Belgiumban kell fizetni az áramért, hatszorosát a hazai áraknak.

Kapcsolódó tartalom

A kontinensen a svédek fizetik a legtöbbet a gázért, ugyanis ott egy hónap alatt több mint 30 százalékkal ment fel a tarifa és a magyar ár 12-szeresébe kerül 1 kilowattóra gáz. Magyarországon viszont az átlagfogyasztásig egész Európában a legolcsóbb a gáz. Ráadásul, az átlag feletti fogyasztásnál meghatározott hazai tarifa is a második legkedvezőbb volt decemberben európai viszonylatban.

Az európai kormányok megpróbálták csökkenteni a szankciós infláció miatt megemelkedett energiaárak lakossági hatásait, de az idő azt mutatja, hogy a magyar intézkedések voltak a leghatékonyabbak” – jelentette ki Sebestyén Géza, a Mathias Corvinus Collegium elemzője az M1-en.

„A magyar modell, ami a legjobban működik Európában, tehát ahogy nézzük akár azon háztartások számát, ahol energiaszegénységben élnek, akár azt, hogy mekkora részét teszi ki a teljes kiadásoknak a rezsiköltség, mind a két mutatóban Magyarország a legjobb, vagy a második legjobb az egész Európai Unióban.

Tehát a magyar lépések azok hatékonyak és hatásosan védték meg a családokat a magas energiaáraktól” – fogalmazott az elemzője.

Sebestyén Géza hozzátette: a gázárak jelenleg csökkennek a holland tőzsdén, de még most is jóval magasabbak mint a háború előtt, ezért a fogyasztói árak érezhető mérséklődése még várni kell.

Ajánljuk még