Baleset

Lesodródott az úttestről és felborult egy menetrend szerint közlekedő busz, egy ember életét vesztette

Véres rajtaütés: számos emberéletet követelt az akció, de elfogták a hírhedt drogbáró fiát

Órákig tartó heves tűzharcok árán sikerült őrizetbe venni a Köpcös néven ismert drogbáró fiát Mexikóban. Ovidio Guzmán, becenevén: az Egér, Mexikó egyik leghírhedtebb drogkartellének az irányítója. Az elfogásához vezető műveletet féléves megfigyelés előzte meg. A rajtaütésben 29 ember vesztette életét, köztük a mexikói hadsereg katonái és a bűnszervezet tagjai is – hangzott el az M1 Híradóban.

 

A mexikói különleges erők sisakkamerával rögzítették azokat a pillanatokat, amikor elfogták a 32 éves Ovidio Guzmánt elfogták a nyugat-mexikói Culiacánban, Sinaloa állam fővárosában.

A műveletet után a város utcái háborús övezetté váltak, az utcai fegyveres harcok órákon át tartottak. A család- és bandatagok fegyverekkel tiltakoztak, úttorlaszokat állítottak és járműveket gyújtottak fel a biztonsági erők akadályozására.

A fegyveres összetűzés Culiacán repterét is elérte. A repteret több mint egy napig zárva tartották, csak péntek késő délután nyitották újra.

„Ezek a bűnözők fegyverrel lőttek a mexikói légierő és a kereskedelmi légitársaságok repülőgépeire, valamint a nemzetközi repülőtér létesítményeire. Ennek ellenére nem érték el céljukat, hogy megmentsék a feltételezett elkövetőt” – mondta Cresencio Sandoval mexikói védelmi miniszter.

Az utcai összecsapások miatt bezárták a város iskoláit, az embereket pedig arra kérték, hogy ki se mozduljanak a lakásukból. A lakosok másnap kiégett járművekkel és kifosztott üzletekkel találkoztak.

„A Legfőbb Ügyészség húsz embert vett őrizetbe a rendőrség segítségével. Valamennyi elfogott férfi és többen közölük üzleteket fosztottak ki” – mondta Sara Bruna, Sinaola állam főügyésze.

Kapcsolódó tartalom

Az összecsapásokban huszonkilencen haltak meg. A halálos áldozatok között 10 katonatiszt és 19 bandatag volt.

A művelet során – amelyet hat hónapos megfigyelés előzött meg – Ovidio Guzmán mellett további 21 embert vettek őrizetbe. A bűnözőt helikopterrel szállították el abból a házból, ahol elfogták, ezután egy nagy biztonsági szövetségi börtönbe vitték. Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök közlése szerint egyelőre nincs kilátásban, hogy a férfit kiadják az Egyesült Államoknak.

Szakértők szerint Mexikó ugyan tesz erőfeszítéseket a kábítószer-kereskedő bandák felszámolása ügyében, de ez nem elegendő.

„Valami minimálisat próbálnak megtenni, de az egyik amit nem tettek meg, az az, hogy nem szálltak szembe a kartellekkel. És ez a hozzáállás lehetővé tette a mexikói kartellek számára, hogy büntetlenül működjenek a jogállamiság teljes figyelmen kívül hagyásával” – mondta Mike Vigil, az Amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal volt vezetője.

Az Egér becenévre hallgató Ovidio Guzmán apja 2016-os letartóztatása után lett a Sinaola kartell egyik kulcsfigurája. 2019 októberében rövid időre őrizetbe vették a biztonsági erők, de gyorsan szabadon is engedték, hogy elkerüljék a kábítószer-kereskedő banda erőszakos megtorlását. Ezt akkor az állam és a mexikói hatóságok kínos kudarcaként emlegették. Apját – a Köpcös néven ismert Joaquin El Chapo Guzman drogbárót – 2017-ben kiadták Washingtonnak, egy New York-i bíróság pedig bűnösnek találta, azóta ott tölti életfogytig tartó büntetését.

Kiemelt kép: Fosztogatás színhelyére érkeznek rendőrök Sinaloa mexikói állam székhelyén, Culiacánban 2023. január 5-én, miután a mexikói biztonsági erők a városban elfogták Ovidio Guzmánt, Joaquín El Chapo Guzmán volt mexikói drogbáró fiát (Fotó: MTI/AP/Martin Urista)

Ajánljuk még