Baleset

Vonattal ütközött egy autó, az érintett szakaszon szünetel a forgalom

Bajban vannak a francia cégek a magas energiaköltségek miatt

A francia elnök felszólította az energiaszolgáltatókat, hogy tárgyalják újra a szerződéseiket a kisvállalkozókkal. Emmanuel Macron szerint a cégek kétharmada bajban van a megemelkedett energiaárak miatt, ezért az államnak támogatnia kell őket – számolt be az M1 Híradója.

 

Nemcsak az áram ára emelkedett sokszorosára egy év alatt Franciaországban, hanem az alapanyagoké is. A tojás például kétszer annyiba kerül, mint tavaly, a vaj pedig másfélszeresébe. Még a liszt ára is emelkedett 20 százalékkal, ami kiszámíthatatlan helyzetet teremt a vállalkozások számára.

„A francia pékek váltak a kisvállalkozói tiltakozások szóvivőivé, zászlóvivőivé, mert éppen az év végén a francia bagett felkerült az UNESCO szellemi kulturális világörökség listájára. Franciaországban évente hatmilliárd bagett fogy el, és azt mondják a pékek, hogy nem tehetik meg, hogy ennek árát felemelik, főleg azt nem, hogy háromszorosára” – számolt be róla Venczel Katalin, az M1 tudósítója.

Emmanuel Macron francia elnök is hangsúlyozta, hogy a „bagettgyőzelmet” nagy nehézségek közepette ünneplik az országban. Az államfő csütörtökön az elnöki hivatalban rendezett ünnepséget pékségek és cukrászdák képviselőinek, vízkereszt alkalmából. A politikus arról is beszélt, elege van azokból, akik a válságot kihasználva túlzó profitra tesznek szert.

„A cégek kétharmadának problémái vannak, és nemcsak a pékekre gondolok, hanem az összes kisvállalkozásra. Az elmúlt hetekben, hónapokban újra kellett tárgyalniuk energiaszerződéseiket. Hadd mondjam el, ezek az árak mindenkinek emelkedni fognak, mert nincs más lehetőség, nincs csoda, de a szerződéseik ára észszerű arányban emelkedett, és ezt kibírják, de tudom, hogy van, akinek ötszörösére, tízszeresére emelkedtek a számlái. Ez nem normális” – fogalmazott Emmanuel Macron.

A lakossági fogyasztóknak tavaly befagyasztotta az energia árakat a francia kormány, erre az évre pedig legfeljebb 15 százalékos áremelést engedélyeztek a szolgáltatóknak.

A tervek szerint ezt az intézkedést terjesztik ki azokra a cégekre, ahol kevesebb, mint tíz főt foglalkoztatnak. Az egyre erősödő elégedetlenség miatt a francia kormány azt is bejelentette, hogy a kisvállalkozások halasztást kapnak a járulékok és adók, valamint közüzemi számláik kifizetésére. Azok pedig, akik túlzónak gondolják jelenleg energiaköltségeiket, azonnal és büntetés nélkül felmondhatják szerződésüket a jelenlegi szolgáltatójukkal. A legnagyobb franciaországi energiaszolgáltatók, amelyek egyébként irányítás alatt vannak, azt mondják: csak annyival többet hárítottak át a fogyasztókra, amennyivel többet kellett nekik is fizetni.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még