Rendkívüli

Tűzvész pusztított a szépművészeti múzeumban, több ezer műalkotás semmisült meg

Több tucatnyian meghaltak a Köpcös fiának letartóztatása utáni erőszakhullámban

Legalább 29-en meghaltak csütörtökre virradóan, miután a mexikói rendőrség őrizetbe vette a Köpcös (El Chapo) néven ismert, korábban letartóztatott drogbáró fiát Mexikó északi részén – közölte a mexikói védelmi miniszter pénteki sajtótájékoztatóján.

A művelet során a 32 éves Ovidio Guzmán – becenevén az Egér (El Ratón) – mellett további 21 embert vettek őrizetbe. Luis Cresencio Sandoval védelmi miniszter elmondta, hogy a halálos áldozatok között tíz katonatiszt és 19 bandatag volt.

Ovidio Guzmánt csütörtök hajnalban helikopterrel szállították el a házból, ahol elfogták, ezután egy nagy biztonságú szövetségi börtönbe vitték. Andrés Manuel López Obrador mexikó elnök közlése szerint egyelőre nincs kilátásban, hogy a férfit kiadják az Egyesült Államoknak.

Apját, a Köpcös néven elhíresült Joaquín Guzmán drogbárót 2017-ben kiadták Washingtonnak, egy New York-i bíróság pedig bűnösnek találta, azóta ott tölti büntetését.

Az ifjabb Guzmánt Culiacánban, Sinaloa állam fővárosában fogták el. A műveletet a védelmi miniszter szerint hat hónapos megfigyelés előzte meg, és órákig tartó harcok kísérték: a család- és bandatagok fegyverekkel tiltakoztak, úttorlaszokat állítottak és járműveket gyújtottak fel a biztonsági erők akadályozására.

Kapcsolódó tartalom

A fegyveres összetűzés Culiacán repterét is elérte: a beszállásra várakozó utasok a székek alatt rejtőztek el a kifutópályán zajló fegyverropogás elől. A repteret több mint egy napig zárva tartották, csak péntek késő délután nyitották újra.

A csütörtöki műveletet kísérő erőszakhullám miatt fokozott készültséget rendeltek el az észak-mexikói Sinaloa államban, pénteken további ezer katona érkezett a térségbe Sandoval bejelentése szerint.

Ovidiót 2019 októberében rövid időre egyszer már őrizetbe vették, ám bűnszervezete erőszakos megtorlásától visszariadva a mexikói hatóságok nem sokkal később kénytelenek voltak elengedni őt.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma 2021-ben ötmillió dolláros (1,8 milliárd forint) nyomravezetői díjat ígért annak, aki információval segíti elő Ovidio Guzmán letartóztatását. A férfit kábítószer, elsősorban kokain, marihuána és több ezer kilogrammnyi metamfetamin szervezett csempészésével vádolják.

Ajánljuk még