Aktuális

Lezuhant egy kisrepülő, mindhárom utas életét vesztette

Norvégia lett Németország legnagyobb földgázszállítója tavaly

Norvégia lett Németország legnagyobb földgázszállítója tavaly 33 százalékos részesedéssel, míg Oroszország részaránya az ország gázimportjában 22 százalékra esett a 2021-es 52 százalékról.

A német szövetségi közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) pénteki adatai szerint tavaly 12 százalékkal, 1 449 terawattórára (TWh) esett a német földgázimport.

Oroszország augusztus végén leállította a szállításokat az Északi Áramlat-1 gázvezetéken. A kieső mennyiséget Norvégiából, Belgiumból és Hollandiából pótolták.

A német gázfogyasztás tavaly 14 százalékkal csökkent az enyhe időjárásnak és a takarékossági intézkedéseknek köszönhetően.

Ezen belül az ipari felhasználás 15, a magánháztartások és a kereskedelmi vállalkozások fogyasztása 12 százalékkal mérséklődött 2021-hez viszonyítva.

Az átlagos éves hőmérséklet tavaly 1,1 Celsius-fokkal volt magasabb az előző négy év átlagánál Németországban. Az év utolsó három hónapjában még meredekebb visszaesést mutatott a német gázfelhasználás.

Az ipari vállalatok 23, a lakosság és a kereskedelmi cégek 21 százalékkal fogták vissza fogyasztásukat.

A német energiaipari statisztikai és szakmai képviseleti szervezet, az AGEB december végi jelentése szerint a földgáz részesedése a teljes német primerenergia-fogyasztásban 23,8 százalékra csökkent 2022-ben az előző évi 26,6 százalékról.

Közlésük szerint Németország teljes energiafelhasználása tavaly 4,7 százalékkal, a hőmérséklethatással kiigazítva 3,9 százalékkal csökkent és az újraegyesítés óta a legalacsonyabb szintre esett vissza.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még