Fontos

Ne lepődjön meg, ha hétfőn szirénát hall!

Csúcstalálkozót rendez India a fejlődő világ segítéséről

Virtuális csúcstalálkozót rendez India a jövő héten, ezzel is igyekszik erősíteni a nemzetközi együttműködést a legnagyobb gazdaságokat tömörítő G20 országcsoport soros elnökeként – jelentette be Vinaj Kvatra külügyi államtitkár pénteken.

A tervek szerint január 12-13. között rendezik meg a konferenciát, amelyre összesen 120 fejlődő ország képviselőit hívták meg, kormányfőket, külügyminisztereket és pénzügyminisztereket.

Vinaj Kvatra elmondta, hogy számos témát megvitatnak, köztük a pénzügyi fejlesztés, valamint az energiabiztonság helyzetét is. Kijelentette, hogy „a fejlődő világ aggodalmai gyakran nem kapnak elégséges figyelmet a nemzetközi színpadon”.

Kiemelte, hogy Újdelhi viszont mindig is igyekezett előmozdítani a fejlődő országok ügyeit.

Szerinte ezért India idei G20-elnöksége fontos lehetőséget jelent arra, hogy becsatornázzák ezeknek az országoknak a véleményét a G20-ak diskurzusába.

A bejelentés szerint a találkozó végén egy összefoglalót fognak közzétenni a részt vevő országok általános prioritásairól, valamint elképzeléseiről. Narendra Modi, India miniszterelnöke már decemberben jelezte, hogy országa G20-elnökségének egyik meghatározó eleme lesz a fejlődő országokkal folytatott párbeszéd.

Kiemelt képen: Narendra Modi, India miniszterelnöke (Fotó: EPA/India)

Ajánljuk még