logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az euróra való átállás nyerészkedőit fékezné a horvát kormány

Az év végén érvényes árak visszaállítására szólította fel a horvát kormány azokat a vállalkozásokat, amelyek indokolatlanul emeltek árat az euróátállás miatt. Andrej Plenkovic miniszterelnök azt mondta: ellenkező esetben erőteljes kormányzati beavatkozás lép életbe, így például megvonhatják az energiaválság mérséklésére nyújtott támogatásokat, és új adót vethetnek ki. Az áremelések miatt fokozott hatósági ellenőrzéseket rendeltek el – számolt be az M1 Híradója.

A horvát bankautomaták január elsejétől már csak eurót adnak ki. Néhány napon belül a boltokból is eltűnik a kuna, helyette euróban kell fizetni. A legtöbb kereskedő felkészült az átállásra, és gond nélkül vette az akadályokat. Legkevésbé talán a piaci árusok boldogultak, ők még nem barátkoztak meg az új fizetőeszköz használatával.

Bár már hónapokkal korábban lehetett tudni az átváltás árfolyamát, a kereskedők és a szolgáltatók nagy része elkezdte fokozatosan emelni termékei árát. Ez január elsejétől még drasztikusabbá vált, az inflációra – és persze az átváltásra – hivatkozva mind több és több pénzt kértek el a portékájukért. Volt, aki decemberhez képest 10, mások 20-30százalékot emeltek az árakon januárban, de a vendéglátóiparban 80 százalékos növekedést is tapasztaltak.

Ezt elégelték meg a fogyasztók és a kormány is, a miniszterelnök csütörtökre összehívta a kabinetet, és hogy elejét vegyék a további visszaéléseknek, a tisztességtelen haszonszerzésnek, a kormány egy sor intézkedést jelentett be. Fokozott ellenőrzésre kötelezte az illetékes szolgálatokat, kezdve az adó- és vámfelügyelőktől a minisztériumokon keresztül a nemzeti bankig. Ahol az ellenőrök indokolatlan áremelésre bukkannak, ott vissza kell állítani a december 31-én érvényes árakat.

A kormányfő azt mondta, hogy a válság terhét mindenkinek viselnie kell. Figyelmeztetett: a kormány nem engedi meg, hogy bárki árnyékot vethessen az euró bevezetésére, és hozzájáruljon a növekvő inflációhoz, ezért szankciókkal reagál a kapzsiságra.

„Csak hogy tisztázzuk: a szankciók a támogatások megvonását és egyéb adók bevezetését jelentik. Mindazok, akik azt hiszik, hogy egy rendkívül pozitív és hasznos dologra árnyékot vethetnek, vagy hogy a felelőtlen üzletpolitikájukkal árthatnak az állam, a társadalom, a kormány és mindannyiunk stratégiai sikerének, azok rosszul gondolják, mert ez biztosan nem fog működni”

– mondta Andrej Plenkovic kormányfő.

A miniszterelnök a napokban még büszke volt arra, hogy a régióban Szlovénia után Horvátországban volt a legalacsonyabb az infláció, novemberben 13,5 százalékot mértek. Ez az érték azonban most jócskán romolhat.

Az ellenőrzésekért felelős központi hatóság az elmúlt két napban végrehajtott vizsgálatai közben minden harmadik esetben szabálytalanságokat talált. Tavaly 20 százalék körüli volt ez az arány.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még