Aktuális

Földrengés volt Magyarországon, ezeken a településeken érezhető volt

A tűzszünet ellenére folytatódtak a harcok Ukrajnában

Magyar idő szerint pénteken délelőtt 10 órától életbe lépett a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elrendelt tűzszünet az ukrán fronton. Az ortodox karácsony idejére hirdetett fegyvernyugvást azonban úgy tűnik, egyik fél sem vette igazán komolyan. Pénteken több fronton is folytatódtak a harcok az országban. Az ukrán vezetés szerint a tűzszünet az oroszok érdekeit szolgálja. Donyeck városának kinevezett orosz vezetője arra figyelmeztetett: minden ukrán támadást viszonozni fognak – közölte az M1 Híradója.

Viszonylagos nyugalomban telt a péntek délelőtt Kijevben. A korábbi napoktól eltérően sokáig egyáltalán nem jeleztek a légitámadás veszélyére figyelmeztető szirénák. Dél után nem sokkal azonban ismét megszólaltak.

Egy lvivi karácsonyi rendezvény szereplőinek és nézőinek is az óvóhelyre kellett menekülniük. Egész Ukrajnában légiriadót rendeltek el a hatóságok, támadásról azonban eddig nem érkezett sehonnan jelentés.

Ukrajnában magyar idő szerint délelőtt tíz órától életbe lépett a Vlagyimir Putyin által hirdetett egyoldalú tűzszünet.

Az orosz elnök az ortodox karácsony idejére rendelte el a harcok 36 órás felfüggesztését. Az ukránok ugyanakkor gyanakvással tekintenek a döntésre, sokuk szerint az oroszok meg fogják szegni az ígéretüket.

A kijeviek nem felejtik el, hogy az oroszok legalább negyven drónnal támadtak minket újévkor. Éppen ezért mindenki egy támadásra készülődik. Bármi megtörténhet” – mondta egy férfi. A tűzszünet kezdetét ugyanakkor az orosz védelmi minisztérium szóvivője is megerősítette.

Az Orosz Föderáció elnöke és a védelmi miniszter utasítása alapján tűzszünetet léptettünk életbe január hetedike éjfélig. A tűzszünet a különleges katonai hadműveletben részt vevő minden orosz egységre vonatkozik az ukrán front teljes területén” – jelentette be Igor Konasenkov, majd rögtön hozzátette, hogy az ukrán csapatok a fegyvernyugvás ideje alatt is folytatták az orosz célpontok támadását.

Kapcsolódó tartalom

Szerinte az ukrán hadsereg a tűzszünet kihirdetését követően Líman, Luhanszk és Zaporizzsja térségében is bombázta az orosz állásokat, amire az oroszok válaszoltak.

A kijevi vezetés már csütörtökön elutasította a tűzszünetet. Szerintük ugyanis az csak egy blöff, amivel az oroszok előnyösebb helyzetbe próbálnak jutni a fronton. Erről Volodimir Zelenszkij beszélt esti videóüzenetében.

Oroszország nem a békére törekszik. A karácsonyt csak arra akarják használni, hogy röviden megállítsák a csapataink előrenyomulását, miközben lőszerrel és más hadi ellátmánnyal megerősítve kerülnek közelebb a pozícióinkhoz” – fogalmazott az ukrán elnök.

Pénteken a pápa is a harcok beszüntetését kérte az ortodox hívőkhöz intézett karácsonyi üdvözletében.

Szeretnék boldog karácsonyt kívánni szenvedő ukrán testvéreinknek. Kívánom, hogy a Megváltó születése hozzon megnyugvást és adjon erőt a háború befejezéséhez vezető lépésekhez” – üzente a katolikus egyházfő.

Közben, a tűzszünet kezdetével egyidejűleg a német kormány újabb, Ukrajnának szánt katonai támogatást jelentett be. Az Egyesült Államok után Németország is Patriot rakétarendszert ad az ukránoknak, illetve 40 páncélozott gyalogsági szállító harcjármű küldésére is ígéretet tettek.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még