Fontos

Zelenszkij szerint Putyin a NATO megtámadását tervezi

XVI. Benedek azon a helyen nyugszik, ahol II. János Pált helyezték végső nyugalomra

Végső nyugalomra helyezték csütörtökön a december 31-én elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápát, a vatikáni Szent Péter téren tartott ceremónia során mintegy 50 ezren gyűltek össze, hogy tiszteletüket tegyék és figyelemmel kísérjék a volt egyházfő Szent Péter-székesegyházba vezető utolsó útját.

Noha már nem ő volt a katolikus egyház feje, mégis pápának kijáró ceremóniával vettek végső búcsút XVI. Benedektől, aki életének 96. évében hunyt el egy vatikáni kolostorban. XVI. Benedek 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje.

Fotó: EPA/Radek Pietruszka

A Joseph Ratzinger néven 1927-ben született pápa hat évszázada az első olyan egyházfő volt, aki lemondott tisztségéről, ezzel a katolikus egyház kétezer éves történelmében először fordult elő, hogy az elhunyt pápát a hivatalban lévő egyházfő búcsúztatta.

A Szent Péter téren már a hajnali órákban elkezdett gyülekezni a tömeg:

többen jelentek meg hagyományos bajor népviseletben és annak a bajorországi régiónak a zászlajával a kezükben, ahonnan a volt egyházfő származott.

A búcsúztatáson, amelyet az elhunyt kérésére „az egyszerűség jegyében” tartottak, Ferenc pápa mondott gyászmisét, az oltár előtti teendőket azonban Giovanni Battista Re bíboros, a Bíborosi Kollégiumot vezető dékán végezte a 86 éves katolikus egyházfő térdfájdalmai miatt.

Kapcsolódó tartalom

A szertartás során, melynek liturgiája néhány kisebb módosítást leszámítva megegyezett a pápai szolgálat ideje alatt elhunyt egyházfők búcsúztatásával, a kisebb változtatások egyikeként kihagyták az utód kijelölését szolgáló konklávéval kapcsolatos imákat, mivel – tekintettel arra, hogy Ferenc pápa hivatalban marad – nem kerül sor pápaválasztásra.

A gyászmisén elhangzott prédikációjában Ferenc pápa elsősorban az Istenbe vetett bizalomról és az Isten iránti odaadásról beszélt. Az Úr vigasztalását kérte az egyház számára, s csak beszédének végén említette közvetlenül az elhunyt volt egyházfőt, mint „a Vőlegény (Jézus) hű barátját”. A latin nyelvű szertartás végéhez közeledve az egyházfő szentelt vizet hintett a koporsóra és körbetömjénezte azt.

A gyászmisét a Vatikán közlése szerint 130 bíboros, 400 püspök és 3700 pap mutatta be.

A nyilvános gyászszertartás után a 12 fehérkesztyűs koporsóvivő visszavitte XVI. Benedeket a Szent Péter-székesegyházba, hogy ott a nyilvánosság elől elzárt ceremónián helyezzék végső nyugalomra a néhai egyházfőt.

Mielőtt a koporsó eltűnt a bazilika kapui mögött, Ferenc pápa megáldotta, kezével megérintette és meghajolt előtte. Csókkal illette a koporsót és vett búcsút XVI. Benedektől Georg Gänswein érsek, aki évtizedek óta a pápa személyi titkára s legfőbb bizalmasa volt.

A koporsó bevitele alatt a gyászoló tömeg tapssal és a „Köszönjük, Benedek pápa” molinóval búcsúzott XVI. Benedektől. Sokan a „Santo Subito” felszólítást kántálták, mellyel az emeritus pápa azonnali szentté avatását követelték.

A gyászmisét és a ceremóniát követően XVI. Benedek ciprusfából készült koporsóját egy cinkkoporsóba, ezt pedig egy tölgyfakoporsóba fektették, így helyezték el a Szent Péter-bazilika altemplomába. A volt pápa azon a helyen nyugszik, ahol közvetlen elődjét, II. János Pált is végső nyugalomra helyezték, az ő hamvait azonban 2011-ben, boldoggá avatásakor áthelyezték a bazilika egy másik részére.

Fotó: EPA/VATICAN MEDIA

A volt egyházfő mellé olyan érméket helyeztek el a koporsóba, melyeket XVI. Benedek pápasága alatt verettek. Vele együtt temették el továbbá azt a köpenyt, amelyet egyházfőként viselt, és egy cső alakú fém irattartót – úgynevezett rogitumot -, amely az elhunyt életének és pápaságának fő eseményeit, valamint életművét foglalja össze.

A székesegyház kriptája, ahol a volt egyházfő végső nyugalomra lelt, legkorábban várhatóan csak a hét végétől kezdve látogatható.

Mivel XVI. Benedek halálakor már nem volt az egyházi állam feje, a Szentszék csak Olaszországnak és Németországnak küldött hivatalos meghívót a temetésre.

Ennek ellenére szerte Európából tiszteletüket tették államfők, uralkodók, kormányfők és más képviselők. Magyarországot Novák Katalin köztársasági elnök és férje, Veres István, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes képviselte a szertartáson.

Kapcsolódó tartalom

A Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát (MKPK) Erdő Péter bíboros, prímás, Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Tóth Tamás, a testület titkára képviselte. A szertartáson jelen volt még Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Szocska Ábel nyíregyházi püspök, Varga Lajos váci segédpüspök, több magyar pap és zarándok.

Ajánljuk még