Baleset

Hegesztés közben gyulladt ki az épület, több tucat ember életét vesztette

Valaki bevádolta Michel Houellebecq-et

| Szerző: hirado.hu
Az évszázad egyik pere lehet ez Franciaországban: a párizsi nagymecset rektora egy bukott szocialista politikus, a párizsi polgármester támogatásával bíróság elé citálja Michel Houellebecq írót. A vádlók szerint Houellebecq egy nyilatkozatában arról beszélt: a franciák azt szeretnék, hogy a muszlimok vagy „hagyják abba a rablást és az emberek megtámadását, vagy pedig menjenek el innen”.

 

Élénk érdeklődéssel figyeli a francia közvélemény a rendkívül népszerű Houellebecq, a Goncourt-díjas író, filmrendező és költő ellen a baloldali és liberális körök több mint két évtizede folytatott lejárató kampányának legfrissebb fejezetét. Most éppen Mohamed Hafiz, a párizsi nagymecset rektora perelte be az írót úgymond a franciaországi muszlimok ellen tett, súlyos megjegyzések miatt.

A bukott szocialista támogatásával

A 2022-es francia elnökválasztáson csúfosan leszerepelt szocialista politikus, a szavazatok mindössze 1,73 százalékát elnyerő Anne Hidalgo párizsi polgármester a Twitteren közölte: minden támogatást megad a rektornak.

A francia belpolitikai diskurzusban az „iszlámista baloldal” (islamo-gauchisme) kifejezéssel jellemzik ezt a mind gyakoribbá váló jelenséget,

a baloldal feltétlen politikai támogatást biztosít az egyre nyíltabban, agresszívabban terjeszkedő iszlámizmus számára.

Mint azt a Les Echos című gazdasági-politikai napilap is felidézi, Michel Onfray filozófus Front Populaire című magazinjában jelent meg az a Houellebecq-kel folytatott beszélgetés, amelyet azonnal széles, már-már hisztériakeltő reagálások kísértek számos sajtótermékben.

A Magyarországon is közkedvelt Houellebecq munkáit több százezres példányszámokban adják el a franciaországi könyvesboltok (2015-ös Behódolás és 2022-es Anéantir című regénye Magyarországon is közismert). Az író az utóbbi időszakban rendszeresen foglakozik az erősödő muszlim jelenlét és az iszlamizmus Franciaországra gyakorolt hatásával: a behódolás egy olyan Franciaországban játszódik 2022-ben, amikor egy muzulmán párt kormányozza az országot az iszlám jog szerint.

Fiatalok tömegeinek a saría a törvény

Houellebecq nem légből kapta könyvének alapgondolatát: az Ifop francia közvélemény-kutató intézet felméréséből az derül ki, hogy a muszlim fiatalok jelentős része osztja azt a nézetet, amely szerint a saría vallási előírásainak elsőbbséget kell élvezniük a francia törvényekkel szemben – ismerteti a Valeurs Actuelles hetilap.

A Front Populaire-ben megjelent beszélgetésben többek között arról beszélt, hogy

„amikor egész területek kerülnek iszlám ellenőrzés alá, akkor szerintem lesznek ellenállási cselekmények. Támadások és lövöldözések lesznek mecsetekben, muszlimok által látogatott kávézókban, egyszóval Bataclan fordítva”.

Az írót beperlő nagymecset szerint a beszélgetésben ez is olvasható: „Az emberek fölfegyverkeznek. Lőtereken vesznek leckéket. És nem a forrófejűek teszik ezt”.

A 2010-es Goncourt-díj nyertese arról is beszélt, hogy a francia őslakosok kívánsága nem az, hogy a muszlimok asszimilálódjanak, hanem hogy hagyják abba a rablást és a támadásokat, vagy pedig hogy menjenek el innen.

Bemutatta az iszlamizálódást, lefejeznék

A legkevésbé sem veszélytelen – az iszlamistákkal többnyire elve szimpatizáló – médiában közzétenni bármilyen tájékoztatást a fokzódó muszlim jelenlétről. Rendőri védelem alá kellett helyezni például tavaly januárban egy ismert francia műsorvezetőt, Ophélie Meunier-t, miután adásba került a franciaországi radikális iszlámról szóló tényfeltáró riportja. Az M6 csatorna Zone Interdite (Tiltott zóna) című műsorában Meunier az észak-franciaországi nagyváros, Lille agglomerációjába tartozó település, Roubaix iszlamizálódó társadalmát mutatta be a Meunier; radikális körök erre azzal fenyegették meg, hogy lefejezik.

Sem Houellebecq, sem Rushdie

Onfray a Le Figarónak kijelentette: számos, az interjúból idézett részletet a a szövegkörnyezetéből kiragadva, ráadásul pontatlanul, az eredeti központozási jelek meghamisításával közöltek; a szöveg így más értelmet nyer.

A Houellebecq elleni, a hisztériakeltés határát súroló hadjárat több elemében felidézi az ellene 2000-ben, Lanzarote című könyve megjelenése kapcsán megindult bírói elárást. Akkor többek között a franciaországi emberi jogok csoportja, a mekkai alapítású iszlám liga, valamint a párizsi és lyoni mecsetek vádolták faji gyűlölettel szerzőt. A bíróság akkor a vallások kritizálásának törvényes jogára hivatkozva mentette fel a szerzőt.

A Valeurs Actuelles című lap is idézi azokat a véleményeket, melyek szerint

az iszlámisták nyomása egy új Salman Rushdie-t csinálhat Houellebecq-ből.

Rushdie, a szintén világszerte ismert indiai születésű brit író ellen fatvát hirdetett Homeini iráni ajatollah, sőt vérdíjat is kitűztek a fejére. Az írót 2022 augusztusában New York államban a síita iráni szélsőségesek egyik szimpatizánsa késsel megtámadta, és legalább tízszer-tizenötször megszúrta.

Kapcsolódó tartalom

Michel Houellebecq és Salman Rushdie volt a két fő várományosa a 2022-es irodalmi Nobel-díjnak. Ehelyett egy szerényebb képességeiről ismert, ám az iszlamisták és szélsőbaloldali eszmék mellett konzekvensen kiálló, inkább mozgalmistaként számon tarott Annie Ernaux francia írónőnek ítélte oda idén a díjat a Svéd Akadémia.

Kiemelt kép: Michel Houellebecq francia író (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ajánljuk még