Aktuális

Késes támadás történt egy németországi középiskolában, több diák súlyosan megsérült

Nyomás alatt a német kancellár – Németország is páncélosokat küldhet Ukrajnának?

| Szerző: hirado.hu
Emmanuel Macron francia államfő szerdán közölte, hogy könnyen mozgó felderítő páncélosokat küld Ukrajnának. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a francia lépést a többi nyugati ország felé irányuló komoly jelzésnek értékelte, így a német kormány is lépéskényszerbe kerülhet.

Németország legfőbb európai partnere, Franciaország szerdán jelentette be, hogy könnyen mozgó felderítő harckocsikkal szereli fel Ukrajnát, mely kapcsán újabb vitákra került sor a német parlamentben.

„Emmanuel Macron átvette a politikai vezetést” – fogalmazott Twitter-oldalán a Kereszténydemokrata és Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) frakcióvezető-helyettese, Johann Wadephul. A politikus ugyanis úgy látja, hogy ezután Olaf Scholz német kancellárnak nem lehet ellenvetése a Marder típusú páncélosok szállítását illetően.

Hasonló véleményen van a CSU másik képviselőj, Thomas Silberhorn is, aki szintén közösségi oldalán osztotta meg véleményét:

 „Jó, hogy Emmanuel Macron harckocsikat szállít Ukrajnának. Rossz, hogy a kancellár ezt még mindig gátolja.”

A CSU parlamenti frakciója támogatná, hogy Németország – az európai partnerekkel egyetértésben –, Leopard 2-es típusú harckocsikat szállítson Ukrajnának – derült ki egy beadványtervezetből, amely a pénteken kezdődő parlamenti ülésen kerülhet előterjesztésre.

A páncélosok Ukrajnának történő szállításáról már hetek óta viták folynak – mutatott rá a híroldal.  A szociáldemokrata párt koalíciós partnerei is növelték a német kancellárra nehezedő politikai nyomást.

 „Már megint megelőztek minket a partnereink. Most viszont a német–francia barátság jegyében lépnünk kell. Nemigaz, kancellár úr? A labda nálunk van, már csak be kell lőni”

– hangsúlyozta Twitter-bejegyzésében Agnes Strack-Zimmermann, a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) politikusa, aki egyben a védelmi bizottság elnöke is.

Olaf Scholz „egyedül nem lépünk” kifogása repedezik

A német kancellár hónapok óta elzárkózik a támadó páncélosok átadásától Ukrajnának, mondván, Németország ebben nem dönthet egyedül, azonban a francia elnök mostani lépése okafogyottá tette a kancellár kifogását.

Igaz, a francia AMX–10 RC típusú könnyen mozgó felderítő páncélost nem lehet összehasonlítani a német Leopard 2-es járművel, azonban Macron lépése hatással lehet a német döntésre is.

A két jármű ugyanis jelentősen különbözik többek között páncélzatának erősségében – a francia pácélzata gyengébb –, azonban a francia és a német harckocsi ugyanolyan kaliberű (105 milliméter) löveggel rendelkezik.

Páncélosokat szállíthat az Egyesült Államok is

Mindemellett a helyzetet az is tovább fokozta, hogy Joe Biden amerikai elnök is bejelentette, Washington azt fontolgatja, hogy Bradley típusú harckocsikat szállít Ukrajnának.

Bradley típusú amerikai páncélozott harcjárművek egy meg nem nevezett kelet-szíriai támaszponton 2019. november 11-én (Fotó: MTI/AP/Darko Bandic)

Továbbá a finn parlament képviselői is a Leopard 2-es harckocsik szállítását követelik, mivel ők is rendelkeznek ezzel a modellel.

A Tagesschau híroldal kiemelte, a kancellár érve már nem lehet érvényes, ugyanis több ország is szállítana páncélost Ukrajnának.

Az ukrán elnök viszont jelzésértékűnek tartja a francia döntést. Szerinte semmilyen racionális érv nem szól az ellen, hogy modern, nyugati páncélosokat kapjon országa.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még