Aktuális

Brüsszelből jelentjük – megbénították a várost a traktoros tüntetések, körülzárták az Európai Parlamentet

Megkongatták a vészharangot a meteorológusok, Európa-szerte extrém meleg az idő

A meteorológusok szerint az elmúlt napokban elkeserítő ütemben dőltek meg az időjárási rekordok Európa-szerte, nyolc országban is extrém meleg tapasztalható.

 

A szélsőséges hőmérsékleteket követő klimatológus, Maximiliano Herrera adataiból kiderül, hogy a legmelegebb januári napot legalább nyolc európai országban regisztrálták, köztük Lengyelországban, Dániában, Csehországban, Hollandiában, Fehéroroszországban, Litvániában és Lettországban – hívta fel a figyelmet a The Guardian cikkét szemléző Greendex.hu.

Csehországban és Lengyelországban közel 20 fok volt

A lengyelországi Korbielówban a higanyszál elérte a 19 Celsius-fokot – ezt a hőmérsékletet a sziléziai falu jobban megszokta inkább májusban –, a januári éves átlag jellemzően 1 Celsius-fok. A csehországi Javorníkban 19,6 Celsius-fok volt, szemben az év ezen időszakában átlagos 3 fokos hőmérséklettel.

Kapcsolódó tartalom

A fehéroroszországi Vysokaje hőmérséklete általában nulla körül mozog ebben az évszakban. Vasárnap viszont 16,4 fokot ért el, ami 4,5 Celsius-fokkal megdöntötte az ország korábbi januári rekordját. A kontinens más részein több ezer egyéni mérőállomáson dőltek meg helyi rekordok, december 31. és január 2. között csak Németországban közel 950-et döntöttek meg – mondta Herrera.

Észak-Spanyolországban és Dél-Franciaországban az elmúlt napokban közel 20 fokot mértek, Bilbaóban 24,9 Celsius-fok volt a legmelegebb januári napon, és rekordok dőltek meg a kantábriai, asztúriai és a baszk régió állomásain is. Csupán Norvégia, Nagy-Britannia, Írország, Olaszország és a Földközi-tenger délkeleti része nem tett közzé rekordot.

Szélsőséges időjárási körülmények

Ezt az európai történelem legszélsőségesebb eseményének tekinthetjük – mondta Herrera.

Alex Burkill, a Met Office vezető meteorológusa egyetértett azzal, hogy valóban szélsőséges időjárási eseményről van szó. „Egy hatalmas területen rendkívüli hőség volt, ami őszintén szólva elképesztő” – mondta.

Bill McGuire professzor, aki az éghajlat összeomlásának következményeiről írt, azt mondta, hogy a magas hőmérsékletek még rosszabbakat jelenthetnek. „A legaggasztóbb ebben az, hogy ekkora a globális felmelegedés sebessége, de ez már nem is meglepő” – magyarázta. „Egy kis bepillantás a jövőbe, amelyben a tél egy néhány hónapos sivár, nyirkos és enyhe időszakra redukálódik, és kevés lesz a fagy, a jég vagy a hó” – jegyezte meg.

A teljes cikk a Greendex.hu oldalon olvasható.

A kiemelt kép illusztráció.

Kapcsolódó hírek

Folytatódik a borongós, de kora-tavasziasan meleg idő
Délelőtt fokozatosan javulnak a látási viszonyok, és ugyan csökken a rétegfelhős, ködös területek nagysága, de az ország legnagyobb részén napközben erősen felhős vagy borult idő várható, csak kevés helyen süthet ki hosszabb időre a nap – írják az Országos Meteorológiai Szuolgálat előrejelzésében.
Belföld
Az új év időjárása eddig: két nap, két melegrekord
A második napi melegrekord is megdőlt ebben az évben: Fülöpháza Hattyús-széken 18,2 Celsius-fokig emelkedett hétfő délután a hőmérséklet – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán hétfőn.
Belföld

Ajánljuk még