Megrázó

Újszülöttet hagytak a kecskeméti vármegyei kórház bejáratánál

Kiderült, mikortól lehet látogatni XVI. Benedek pápa nyughelyét

Várhatóan legkorábban vasárnaptól lehet látogatni a csütörtökön örök nyugalomra helyezett XVI. Benedek pápa sírhelyét – közölte a Vatikán szóvivője.

Matteo Bruni elmondta: több napba telik, mire elkészül a néhai pápa végső sírja, emiatt a hétvégéig nem látogatható a Szent Péter-székesegyház altemploma.

XVI. Benedek koporsóját csütörtökön a ceremoniális temetés után, a nagyközönségtől elzárva engedték le az altemplomba, s abban a pápai sírhelyben helyezték el, ahol előtte II. János Pál nyugodott. XVI. Benedek elődjének hamvait 2011-ben, boldoggá avatása után helyezték át a bazilikába.

A nyugalmazott pápa ciprusfából készült koporsóját azután zárták le, hogy szerdán a nagyközönség lerótta tiszteletét a volt egyházfő előtt.

A koporsójába helyeztek olyan érméket, melyeket XVI. Benedek pápasága alatt verettek. Vele együtt temették el továbbá azt a köpenyt, melyet egyházfőként viselt, és egy cső alakú fém irattartót – úgynevezett rogitumot –, amely az elhunyt életének és pápaságának fő eseményeit foglalja össze.

A gyászmisét és a ceremóniát követően XVI. Benedek koporsóját egy cinkkoporsóba, ezt pedig egy tölgyfából készült koporsóba fektették,

így helyezték végső nyughelyére.

A Joseph Ratzinger néven 1927-ben született XVI. Benedek pápa hat évszázada az első olyan egyházfő volt, aki lemondott tisztségéről, ezzel a katolikus egyház kétezer éves történelmében először fordult elő, hogy egy elhunyt pápát a hivatalban lévő egyházfő búcsúztatta.

Ajánljuk még