Aktuális

Megtalálták az Oroszországban lezuhant ukrán hadifoglyokat szállító repülőgép fekete dobozait

Joe Biden megnyitotta az utat a latin-amerikai migránsok előtt

Az Egyesült Államok azonnali hatállyal lezárja határát a kubai, haiti és nicaraguai illegális bevándorlók előtt, de biztosítja a legális bejutást – jelentette be Joe Biden amerikai elnök csütörtökön. Azt is közölte, hogy a hétvégén felkeresi az illegális bevándorlás által leginkább sújtott texasi határszakaszt.

Joe Biden a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a venezuelai állampolgárokra ősszel bevezetett intézkedést terjesztik ki a Kubából, Haitiból és Nicaraguából érkezőkre. Ennek alapján az Egyesült Államok kétéves időtartamra vállalja, hogy az érintett országokból havonta 30 ezer embert – bevándorlási amnesztia alapján – beenged.

Az elnök arra szólította fel az érkezőket, hogy ne próbálkozzanak az illegális határátlépéssel, hanem válasszák a legális utat, hogy bejussanak az Egyesült Államokba.

„Ez egy rendezett, biztonságos és emberséges eljárás, amely működik” – fogalmazott Joe Biden.

Hozzátette, hogy aki törvénytelenül kísérli meg a határátlépést, jogosulatlanná válik a bevándorlási programban való részvételre.

Az elnök azt is bejelentette, hogy vasárnap ellátogat a mexikói határra, és El Paso határvárosban találkozik a határőrizet vezetőivel, akikkel a határ védelméhez szükséges erőforrásokról is tárgyal majd. Joe Biden egy nappal később az észak-amerikai állam- és kormányfők csúcstalálkozóján vesz részt Mexikóvárosban.

A Venezuelából, Kubából, Haitiról és Nicaraguából érkező migránsok száma növekedett a legnagyobb mértékben az elmúlt év során. Csak novemberben több mint 82 ezer embert regisztráltak illegális migránsként a négy közép-amerikai és karibi államból.

Az Egyesült Államokba irányuló illegális bevándorlók száma a 2022. szeptember 30-án zárult pénzügyi évben újabb történelmi csúcsra emelkedett: először haladta meg a kétmilliót. A mexikói határon 2,37 millió törvénytelen határátlépést regisztráltak a hatóságok. Az érkezők többségét az érvényben lévő jogszabályra hivatkozva mentességi alapon – regisztráció után – beengedték az országba.

Ajánljuk még