logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Felére csökkent az infláció Venezuelában, 660 százalékról 305-re

Venezuelában 305 százalékra csökkent az infláció 2022 végére, a 2021. végi 660 százalékról – közölte egy független venezuelai pénzügyi elemzőközpont (OVF) csütörtökön.

A venezuelai központi bank utoljára tavaly októberben publikált inflációs adatokat. A hivatalos közlés szerint 2022-ben január és október között 119,4 százalék volt a pénzromlás mértéke.

Az elemzőközpont szerint az infláció havi üteme decemberben gyorsult, a novemberi 21,9 százalékról 37,2 százalékra nőtt, ami 22 hónapja a legmagasabb érték.

Az ország devizája, a bolivar a dollárral szemben 73 százalékkal gyengült tavaly, március óta folyamatosan gyengült.

Venezuelában a legtöbb termék árát dollárban rögzítik és tüntetik fel az üzletekben. A legnagyobb áremelkedés a ruházati termékek és a háztartási eszközök árában volt mérhető, de jelentősen drágultak az éttermi szolgáltatások valamint a szálláshelyek is.

Az említett ágazatokban másfélszeresére emelkedtek az árak.

Az ügynökség szerint a bolívar tartós leértékelődése újabb hiperinflációs kihívás elé állíthatja a venezuelai gazdaságot. Legutoljára 2018-ban mértek hiperinflációt Venezuelában, akkor 130 százalék volt a fogyasztói árak emelkedésének üteme.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még