Aktuális

Putyin: Amerikai Patriot rendszer lőtte le az ukrán hadifoglyokat szállító orosz repülőgépet

Ciprusfából ácsolt koporsóban kísérik utolsó útjára XVI. Benedeket

| Szerző: hirado.hu
Pápának kijáró ceremóniával temetik el XVI. Benedek nyugalmazott pápát, ugyanakkor a hagyományos ceremóniához képest kisebb változtatásokat eszközölnek. XVI.Benedek temetési szertartását a Duna TV élőben közvetíti.

 

Ferenc pápa vezeti a földi zarándokútját 2022. december 31-én befejező XVI. Benedek emeritus pápa mai temetési szertartását, amit a Duna Televízió január 5-én 9.20-tól élőben közvetíti Rómából.

A magyar nyelvű közvetítés szakértője Török Csaba, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) televíziós referense, vendége pedig Fejérdy András történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense lesz.

Regensburg, 2022. december 31. XVI. Benedek pápa szabadtéri misét celebrál a Regensburg melletti Islinger Felden 2006. szeptember 12-én. XVI. Benedek nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, 2022. december 31-én, 95 éves korában elhunyt. (MTI/AP/Markus Schreiber)

Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában tartott hagyományos év végi Te Deum misén elődjét „nemes lelkű, nyájas embernek” nevezte. Szentbeszédében a katolikus egyházfő kifejtette: „érzelmekkel telve emlékszünk meg nemeslelkű, nyájas személyéről. Szívünkben pedig nagy hálát érzünk, amiért Isten őt ajándékozta az egyháznak és a világnak”. Matteo Bruni vatikáni szóvivő pedig nyilvánosságra hozta, hogy a temetési szertartást a Szent Péter téren, „a nyugalmazott pápa kérésének megfelelően az egyszerűség jegyében” tartják. XVI. Benedeket a szertartás után a Szent Péter-bazilika kriptájában helyezik el, abban a pápai sírhelyben, ahol korábban II. János Pál is nyugodott. A lengyel pápa teste 2005 és 2011 között nyugodott e helyen, szentté avatása után ugyanis átvitték a bazilikába.

Kapcsolódó tartalom

A katolikus egyház belső rendje szigorúan meghatározza, hogy mit kell tenni az egyházfő halála után. Arra azonban nincs kidolgozott protokoll, hogy mi a teendő egy visszavonult pápa elhunytát követően. Ezért a temetés előkészületei és a búcsúszertartás XVI. Benedek esetében másképp fog zajlani, mint egy pápa halálakor. Elmarad a kilencnapos gyászidőszak, vagyis a novendiale, amely alatt a hívek leróhatták tiszteletüket az elhunyt egyházfő előtt. A bíboros kamarás, vagy ahogyan hivatalosan hívják, a camerlengo feladatai is eltérnek ebben az esetben, hiszen neki az a feladata, hogy a Vatikánt az új pápa megválasztásáig irányítsa. Most azonban nem kell új pápát választani, így a camerlengo feladata XVI. Benedek pápa temetésének megszervezése.

Vatikánváros, 2013. február 27. XVI. Benedek pápa köszönti a híveket, miután megérkezett utolsó általános audienciájára a vatikáni Szent Péter téren. A pápa néhány nappal korábban, február 11-én jelentette be, hogy február 28-án lemond. (MTI/EPA/Michael Kappeler)

A szertartáson a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát Erdő Péter bíboros, prímás, Veres András püspök, az MKPK elnöke, valamint Tóth Tamás, a testület titkára képviselik.

A Vatikán közölte: csak két ország: XVI. Benedek pápa szülőhazája, Németország és Olaszország hivatalos küldöttsége kapott formális meghívást a temetésre, mivel az emeritus pápa már nem tekinthető államfőnek.

Kapcsolódó tartalom

A spanyol királyi ház közölte, hogy Görögországi Zsófia királyné, János Károly volt uralkodó felesége jelen lesz a temetésen.

A Novák Katalin, hazánk köztársasági elnöke által vezetett magyar delegáció ma reggel érkezett a Vatikánvárosba, hogy részt vegyen XVI. Benedek nyugalmazott pápa gyászmiséjén. A küldöttség tagja Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Lengyelországot Andrzej Duda lengyel államfő képviseli.

A mise után a ciprusfa koporsót a Szent Péter-székesegyházba viszik, majd a nyilvánosság kizárása mellett egy cinkből készült, antibakteriális hatású koporsóba, azt pedig egy tölgyfa koporsóba helyezik, és leeresztik a székesegyház kriptájába.

A volt egyházfőt a pápasága alatt kibocsátott érmékkel és egy csőalakú irattartóval, a rogitummal, vagyis az elhunyt műveinek összefoglalását tartalmazó tekerccsel együtt temetik el.

Az MTI által megkérdezett olasz hívők szeretettel emlékeztek XVI. Benedekre. Megjegyezték, hogy már pápává választása előtt is évtizedeken át Rómában élt, ezért a város lakójának számított. Mások szerint távozásával egy rendkívüli korszak ér véget, amelyben egy pápa és elődje egyszerre élt a Vatikánban. Szakértők szerint a nyugalmazott pápa temetése az egyszerűség jegyében, de pápához illő liturgiával zajlik. A búcsúztatás unikumnak számít, arra ugyanis nincs példa az egyház kétezer éves történetében, hogy egy pápát a hivatali utódja temessen el.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia január 9-én, hétfőn 18 órai kezdettel a budapesti Szent István-bazilikában szentmise keretében emlékezik meg az emeritus pápáról. A gyászmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek lesz.

Ajánljuk még