Baleset

Tömeges karambol történt az autópálya kivezető szakaszán, egy sávon halad a forgalom

Berlin kipihente a szilvesztert, már szabadon is engedték a gyújtogató migránsokat

| Szerző: hirado.hu
Mostanra mindenkit szabadon engedtek, akiket a szilveszteri berlini zavargások miatt vettek őrizetbe. Csak a német fővárosban korábban 145 embert tartóztattak le, többségük férfi, akik 18 különböző országból származnak. Az év utolsó napján a migránsok lakta negyedekben rakétákkal és petárdákkal támadták a mentősöket, a rendőröket, és a tűzoltókat is bántalmazták. A zavargásokban több tucat rendőr megsérült. A belügyminiszter elismerte, hogy probléma van bizonyos migrációs hátterű fiatalemberekkel, akik megvetik a német államot – számolt be az M1 Híradója.

Mentőautójuk belsejébe kellett menekülniük a berlini mentősöknek szilveszteréjjel a kőzápor elől Berlin egyik kerületében, de a fiatal férfiakból álló támadóik ott is folyamatosan dobálták őket – látható az egyik közösségi oldalra feltöltött felvételen. A posztban azt írták: afrikai és arab migránsok támadnak a mentősökre. Más helyszínen a szirénázó mentőautót tűzijátékokkal lőtték és üvegekkel dobálták meg.

 

A fiatal férfiakból álló csoportok az év végét ünneplő békés embereket sem kímélték: petárdákat dobáltak és rakétákat lőttek a sétálók közé. Voltak, akik babakocsival menekültek kétségbeesetten az utcáról. A baloldali vezetésű Berlin mellett Németország más városaiban is randalíroztak, főként a migránsok lakta negyedekben. Például Düsseldorfban, Lipcsében és Kölnben.

Egyedül Berlinben 145 – többségében – férfit tartóztattak le, akik 18 különböző országból származnak

– írta az Origo.hu. Közülük negyvenöten német állampolgárságúak – ők is migrációs hátterűek – és huszonhét afgán, illetve huszonegy szíriai állampolgár is van a gyanúsítottak között – olvasható a portálon. A cikkben az áll: még a belügyminiszter, Horst Seehofer is elismerte, hogy probléma van bizonyos migrációs hátterű fiatalemberekkel, akik megvetik a német államot. A Berlinben őrizetbe vettek közül mégis mindenkit szabadon engedtek – tette hozzá az internetes portál.

Kapcsolódó tartalom

Berlin polgármestere, Franziska Giffey elítélte a fővárosban történteket. Megoldásként azt javasolta, hogy fontolóra kellene venni a petárdák betiltását.

A 2015-ös szilveszteri tömeges nemi erőszakokba és zaklatásokba torkolló kölni események után a mostani újévi zavargások politikai vitát váltottak ki a német pártok között. Felmerült a kérdés, hogy vajon van-e összefüggés a szilveszteréjjel tapasztalt erőszakos támadások és a migráció között.

A Magyar Nemzet témában közölt cikke szerint:

bár a nyilvánosságra hozott adatokból kitűnik, hogy sok esetben migrációs hátterű személyek voltak a zavargások elkövetői, a kormányzó szociáldemokraták szerint nem az integrációs politikát kell okolni a történtekért.

Szavaik ellenére az ellenzéki pártok és a rendőrszakszervezet is tárgyalásokat követel – írja a lap. A Magyar Nemzet idézi Jens Spahnt, a CDU politikusát, aki szerint az illegális migráció, a sikertelen integráció és az állam tiszteletének hiányáról szól mindez, nem a tűzijátékról. A korábbi egészségügyi miniszter úgy véli, a szilveszteri támadások az állam gyengeségét bizonyítják, és a politikusoknak fel kell tenniük a kérdést, miért ismétlődnek meg az erőszakos jelenetek évről évre Németországban.

„A német társadalommal, a német politikával, a német demokráciával szemben fejtik ki a véleményüket”

– jelentette ki Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője a Kossuth Rádióban. Az, hogy a migrációs hátterű fiatalok a mentősökre, tűzoltókra és rendőrökre támadtak, az azt jelzi, hogy a jelenlegi német rendszerrel elégedetlenek – értékelte a berlini szilveszteri eseményeket Pócza István. Közölte továbbá: a probléma másik forrása, hogy mindezt megtehetik.

„Nem mernek például a rendőrök fellépni határozottan úgy, mint mondjuk akár tíz vagy húsz évvel ezelőtt felléptek volna egy német állampolgárral szemben, mert attól félnek, hogy akkor azt fogják mondani, hogy ők rasszisták, ők menekültellenesek, nagyon borzasztó személyek, és elveszítik a munkájukat” – mutatott rá a szakember.

A Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője hozzátette: az új német kormány rögtön a megalakulása után leszögezte, hogy Németország bevándorlóország, ezzel eldöntve a migrációról szóló vitát. Az elemző szerint azonban látható, mi lett mindennek a következménye.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Tűzoltók kivonulnak egy égő utcai barikádhoz a berlini Nahariyastrassén, 2022. december 31-én (forrás: Berlini Tűzoltóság/Twitter)

Ajánljuk még