Aktuális

Késes támadás történt egy németországi középiskolában, több diák súlyosan megsérült

Az uniós korrupciós botrányról is tárgyalt Marokkóban az EU külügyi főképviselője

Az európai uniós korrupciós botrányról is tárgyalt kétnapos marokkói látogatásának első napján, csütörtökön Josep Borrell uniós külügyi főképviselő Nászer Burita marokkói külügyminiszterrel Rabatban.

Közös sajtónyilatkozatukkor Nászer Burita kifogásolta, hogy az unió és Marokkó kapcsolatát folyamatosan támadják.

Ezt a partnerséget folyamatosan bírósági zaklatások érik. Ez a partnerség célzott médiatámadásokat szenved el. Ez a partnerség támadásokkal találja magát szemben még az európai intézményekben is, főként a parlamentben, olyan ügyekben, amelyekben Marokkóval foglalkoztak, és amelyeknek egyértelműen nincs más céljuk, mint hogy aláássák a kétoldalú partnerségi kapcsolatot” – fogalmazott a külügyminiszter.

Josep Borrell – aki régebben az Európai Parlament (EP) elnöke is volt – hangsúlyozta, hogy mindenképpen meg kell várni a korrupciós ügyben folyamatban lévő nyomozás eredményét,

de addig is „mindenkitől teljes együttműködést várnak el”, majd hozzátette: „az unió álláspontja kristálytiszta. Senki sem mentesülhet korrupciós bűnök alól, ezekkel szemben zéró tolerancia van érvényben.”

A belga nyomozó hatóságok a múlt hónapban vádolták meg és tartóztatták le Pier Antonio Panzeri volt EP-képviselőt, aki – mint akkor írták – kenőpénz ellenében „hajlandó volt közbenjárni és felhasználni politikai kapcsolatait az Európai Parlament előtt Marokkó és Katar számára előnyös ügyletek megkötése céljából”.

A botrány kirobbanása óta négy embert tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba korrupciós vádakkal, köztük Eva Kailit, az Európai Parlament korábbi alelnökét és magát Panzerit, a vesztegetési hálózat feltételezett vezetőjét, a Harcolj a büntetlenség ellen (Fight Impunity) nevű brüsszeli székhelyű civil szervezet (NGO) vezetőjét.

A kétórás rabati megbeszélést követő sajtótájékoztatón sem Josep Borrell, sem Nászer Burita nem fogadott kérdéseket az újságíróktól.

Amíg Katar eddig minden vádat tagadott, Marokkó egyáltalán nem reagált nyilvánosan azokra a vádakra, amelyek a belga letartóztatási parancsokban olvashatóak. A leirat szerint Marokkó varsói nagykövete lehetett az a közvetítő szereplő, aki eljuttatta Panzeriékhez a vesztegetési „ajándékokat”.

Azíz Ahannús marokkói kormányfő nemrégiben feljelentést nyújtott be José Bové volt francia EP-képviselő ellen rágalmazás miatt. Bové ugyanis megvádolta azzal, hogy megpróbálta megvesztegetni őt a szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalások során, amikor a francia képviselő tagja volt az EP külkereskedelmi bizottságának.

Azíz Ahannús csütörtökön közleményt adott ki, amelyben kiemelte, hogy „Marokkó az unió egyik legfőbb gazdasági és kereskedelmi partnere az afrikai kontinensen”. Emlékeztetett arra, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom 2021-ben meghaladta a 45 milliárd eurót.

Ajánljuk még