Fontos

Rákot diagnosztizáltak III. Károly királynál

Vatikáni szóvivő: Pápának kijáró ceremóniával helyezik örök nyugalomra XVI. Benedeket

Pápának kijáró ceremóniával temetik el XVI. Benedek nyugalmazott pápát – közölte kedden Matteo Bruni vatikáni szóvivő.

Bruni szerint ugyanakkor a hagyományos ceremóniához képest kisebb változtatásokat kell eszközölni. A többi között kihagyják az utód kijelölését szolgáló konklávéval kapcsolatos imákat, mivel nem lesz pápaválasztás, tekintettel arra, hogy Ferenc pápa hivatalban marad.

XVI. Benedek, polgári nevén Joseph Ratzinger Szent Péter-bazilikában felravatalozott testét szerdán este ciprusfából ácsolt koporsóba helyezik. A temetés január 5-én, csütörtökön lesz.

A misét Ferenc pápa fogja vezetni, az oltár előtt a teendőket azonban Giovanni Battista Re bíboros, a Bíborosi Kollégiumot vezető dékán fogja elvégezni a 86 éves katolikus egyházfő térdfájdalmai miatt. A prédikációt Ferenc pápa fogja tartani.

Az istentiszteletet követően a ciprusfa koporsót a Szent Péter-bazilikába viszik, amit majd a nyilvánosság kizárása mellett egy cinkből készült koporsóba helyeznek és leengednek a székesegyház kriptájába.

XVI. Benedek nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, 95 éves korában szombaton 9 óra 34 perckor hunyt el a vatikáni Mater Ecclesiae (Egyház Anyja) kolostorban.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még