Fontos

Rákot diagnosztizáltak III. Károly királynál

„Számomra ő egy világsztár” – tömegek róják le kegyeletüket XVI. Benedek előtt a Vatikánban

Folyamatosan özönlenek a katolikus hívők a Vatikánba, hogy leróják kegyeletüket XVI. Benedek pápa ravatala előtt. Hétfőn, a ravatal első napján körülbelül 65 ezren tették tiszteletüket a székesegyházban – jóval többen mint amire számítottak. Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó is ellátogatott a Szent Péter-bazilikába, ahol imát mondtak a nyugalmazott pápáért és a gyászoló keresztény hívők közösségéért. XVI. Benedeket csütörtökön helyezik végső nyugalomra, a szertartáson részt vesz Novák Katalin köztársasági elnök is.

Kedden is gyászolók tízezrei látogattak el a római Szent-Péter-bazilikához, hogy leróják kegyeletüket XVI. Benedek pápa ravatalánál.

A katolikus egyház első számú szentélyének közelébe csak szigorú biztonsági intézkedések közepette engedték a világ minden tájáról érkező hívőket.

„Mély benyomást kelt a szinte üres templom és a pápát gyászoló emberek gyülekezete. Tényleg egyszerre lenyűgöző és megható”

– mondta egy német nő az M1 Híradó riportjában.

Kedden és szerdán reggel hattól este hatig vehetnek búcsút a hívek a katolikus egyház előző vezetőjétől. XVI Benedek hat évszázada az első pápa volt, aki lemondott tisztségéről. Hétfőn, a ravatal első napján körülbelül 65 ezren tették tiszteletüket a székesegyházban. Ez körülbelül kétszer annyi látogatót jelent, mint amennyire az olasz szakemberek számítottak.

„Megérinti a szívemet. Számomra ő egy világsztár, ha fogalmazhatok így. Nagyon meghatódtam, bár csak egy rövid pillanatra állhattam meg előtte, de nagyon boldog vagyok, hogy láthattam őt”

– mondta egy francia férfi.

Kapcsolódó tartalom

XVI. Benedek testét hétfő reggel szállították át a Szent Péter bazilikába abból a vatikáni kolostorból, ahol a volt egyházfő a lemondása óta eltelt kilenc évben, visszavonultan élt. A nyugalmazott pápa előtt szerdáig tiszteleghetnek a zarándokok.

„Ő egy hittudós volt, ugyanakkor egy egyszerű ember. Csodáltam őt. Egy bátor ember volt, akinek a halála nagy veszteség az egyháznak, de hiszem, hogy továbbra is támogatni fog minket a mennyből”

– mondta egy indiai nővér.

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó délelőtt szintén lerótta kegyeletét Rómában, a Szent Péter-bazilikában, XVI. Benedek ravatalánál.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője közölte: a kormányfő és felesége imát mondott a nyugalmazott pápáért és a gyászoló keresztény hívők közösségéért.

A 95 évesen elhunyt XVI. Benedeket, kérésének megfelelően ünnepélyes, de egyszerű keretek között, csütörtökön helyezik végső nyugalomra a Szent Péter-bazilika kriptájában. A gyászszertartást Ferenc pápa vezeti. A temetésre 60 ezer embert várnak, köztük egyházi és állami vezetőket, a világ minden tájáról.

A szertartáson részt vesz Novák Katalin köztársasági elnök is.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: XVI. Benedek pápa megáldja a híveket a vatikáni Szent Péter téren 2011. december 31-én. XVI. Benedek nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, 2022. december 31-én, 95 éves korában elhunyt (fotó: MTI/AP/Pier Paolo Cito).

Ajánljuk még