Aktuális

Kórházba került Katalin hercegné

Németország-szerte az elhunyt pápáért szólnak a harangok csütörtökön

A német püspöki konferencia kedden közölte: azt javasolta Németország 27 katolikus egyházmegyéjének, hogy január 5-én, csütörtökön 11 órakor kongassák meg a harangokat az elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa emlékére.

XVI. Benedek, polgári nevén Joseph Ratzinger az óév utolsó napján, 95 éves korában hunyt el. Temetése csütörtök reggel 9 óra 30 perckor kezdődik a Szent Péter téren. A szertartást utódja, Ferenc pápa vezeti, amire nem volt még példa a katolikus egyház kétezer éves történelmében.

XVI. Benedek 2005-től 2013-as lemondásáig vezette a római katolikus egyházat. Végső nyughelye a Szent Péter-bazilika altemplomában lesz. Csütörtökig a bazilikában van felravatalozva, ahol már az első nap 65 ezer gyászoló vett búcsút tőle.

A néhai pápa érseksége, a németországi München és Freising kedd este halotti misével búcsúzik XVI. Benedektől. A misét a jelenlegi érsek, Reinhard Marx celebrálja a müncheni Miasszonyunk templomában. Az épületben felállítottak egy emlékhelyet az elhunytnak, ahol az emberek leróhatják kegyeletüket. Joseph Ratzinger 1977 és 1982 között volt München és Freising érseke.

Hasonló emlékhelyet hoztak létre a freisingi székesegyházban, illetve a trauensteini Szent Oszvald plébániatemplomban, ahol Ratzinger 1951-es pappá szentelése után az első miséjét bemutatta.

Több német egyházmegyében terveznek halotti misét az elhunyt pápa emlékére.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: MTI/EPA/Focke Strangmann

Ajánljuk még