Rendkívüli

Anyát és hároméves gyermekét találták holtan Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, a nő öngyilkos lett

Lenyűgöző fotókat készített a Földről a dél-koreai űrszonda

Fotókat küldött a Holdról és a Földről a decemberben holdkörüli pályára állt dél-koreai Danuri űrszonda – közölte kedden a dél-koreai űrkutató intézet (KARI).

A szonda december 17-én kezdte meg a holdkörüli pályára állás három fázisú manőverét, hogy csökkentse sebességét és alkalmazkodjon a Hold gravitációjához, mielőtt december 27-én belépett volna a szelenocentrikus (holdkörüli) pályára.

Az első fotót december 24-én készítette 345 kilométerre a Hold felszínétől, a második fotó pedig négy nappal később született.

Fotó: EPA/YONHAP / POOL

A szonda januárban indítja be rendszereit küldetése teljesítéséhez. Az űreszköz az egyéves misszió alatt februártól hat fedélzeti műszerrel fogja vizsgálni egyebek mellett a holdfelszín domborzatát, a mágneses erősséget, a gammasugárzást. Az orbiter a lehetséges leszállóhelyeket is kutatja majd.

Fotó: EPA/Korea Aerospace Research Institute

A Danuri űrszondát, hivatalos nevén Korea Pathfinder Lunar Orbitert (KPLO) augusztus 5-én indították útnak a floridai Cape Canaveralból a SpaceX magán amerikai űripari vállalkozás Falcon-9 rakétájával.

Fotó: EPA/Korea Aerospace Research Institute

A KARI hansúlyozta, hogy Dél-Korea a világ hetedik országa, amely ember nélküli szondát küldött a Holdhoz.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: MTI/EPA/Yonhap

Ajánljuk még