Baleset

Meghalt egy nő, miután frontálisan egy vontatónak ütközött

Ellopott szarkofágot adott vissza Egyiptomnak egy amerikai múzeum

Egy fából készült ókori egyiptomi szarkofág visszaszolgáltatásáról állapodott meg a Houstoni Természettudományi Múzeum és Egyiptom azután, hogy az amerikai hatóságok megállapították, a szarkofág egy sírrablást követően került az Egyesült Államokba – közölte az egyiptomi hatóság.

Az egyiptomi hatóságoknak 2021-ben összesen 5300 lopott műkincset sikerült visszaszerezniük a világ minden tájáról.

Az egyiptomi legfelsőbb régészeti tanács vezető tisztviselője, Mosztafa Vaziri elmondta, hogy a szarkofág valószínűleg a Kr. e. 664 és 332 közötti időszakból származik. A csaknem három méter magas, fényesre festett szarkofág egy Ankhenmaat nevű papé lehetett, bár a rajta lévő felirat egy része sérült – tette hozzá Vaziri.

A szarkofágot hétfőn ünnepélyes keretek között adta át Daniel Rubinstein, az Egyesült Államok kairói nagykövetségének ügyvivője.

A szarkofágról a manhattani kerületi ügyészség három hónapja állapította meg, hogy azt a Kairótól északra fekvő Abu-Szír nekropoliszból rabolták el, és 2008-ban Németországon keresztül csempészték be az Egyesült Államokba.

Az akkori bejelentéskor Alvin L. Bragg manhattani kerületi ügyész úgy fogalmazott, „örülünk, hogy ez a tárgy visszakerül Egyiptomba, ahová jogosan tartozik”. Bragg elmondta, hogy korábban ugyanazok a sírrablók csempésztek ki egy aranyozott koporsót is Egyiptomból, amely a New York-i Metropolitan Múzeumba került, miután az intézmény egy párizsi műkereskedőtől megvásárolta. Az aranyozott koporsót 2019-ben szolgáltatták vissza Egyiptomnak.

Az ügyész szerint egy jól szervezett csoport áll a bűntények mögött, amely már számtalan műkincset ellopott az országból.

A kiemelt képünk illusztráció.

Ajánljuk még