Fontos

Orbán Viktor: Elkezdődött a háromnapos kormányülés Sopronbánfalván

Horvátország csatlakozott az euróövezethez

| Szerző: hirado.hu
Éjfél óta Horvátország is tagja a schengeni övezetnek, így a horvát-magyar határátkelőket mostantól megállás és ellenőrzés nélkül vehetik igénybe az utazók. Azonban nem ez az egyetlen újdonság déli szomszédunknál, ugyanis éjfél után már az euró a hivatalos fizetőeszköz Horvátországban. Az ország huszadik államként csatlakozott az euróövezethez – számolt be az M1 Híradó.

Január elsején pontban éjfélkor Marko Primorac horvát pénzügyminiszter vett ki először eurót egy zágrábi pénzautomatából. Őt a Horvát Nemzeti Bank elnöke követte. A szimbolikus gesztussal Horvátországban egy új időszak kezdődik, a kunát felváltotta az euró, ugyanis déli szomszédunk huszadik országként csatlakozott az euróövezethez.

Éjfélkor tűzijátékkal és  rendhagyó fényjátékkal köszöntötték az új esztendőt a horvát fővárosban. A Nemzeti Bank épületére rávetítették a közel 4 milliós ország  új pénznemét.

Nemzeti bank elnöke: Ez sokat jelent Horvátországnak

„Ez azt jelenti, hogy ellenállóbbak leszünk a válságokkal szemben, kívánatosabb befektetési hellyé válunk, könnyebb lesz az üzletkötés, és alacsonyabbak lesznek a költségek. Ez nem egy varázspálca, amely minden problémánkat megoldja, de minden bizonnyal hozzá fog járulni ahhoz, hogy a jövőben gazdagabb, jobb életszínvonalú országgá váljunk” – fogalmazott Boris Vujčić, a horvát nemzeti bank elnöke.

Horvátországban az árakat 2022 szeptember 5. óta kunában és euróban is ki kell írni. Az árak kettős kijelzése év végéig marad érvényben. A kunát költségek nélkül beváltják a bankok, és a Horvát Posta is

– hívta fel a figyelmet az M1 Híradó.

Ez egy óriási változás az életünkben, és én nagyon boldog vagyok. Eddig is az Európai Unió tagja voltunk, de most hogy megszűnnek a határaink, és csatlakozunk a közös valutához, azt jelenti, hogy most már tényleg teljesen integrálódtunk. Az életünk könnyebb lesz” – nyilatkozott egy zágrábi nő.

Éjfélkor ünnepség volt a magyar-horvát határon is

Elkezdődött a visszaszámlálás, majd Letenye-Muracsány határátkelőnél a horvát és a magyar sorompót egyszerre emelték fel a két ország képviselői.

„Jó estét kívánok, kedves barátom! ” – magyarul köszöntötte Cseresnyés Pétert, Nagykanizsa és térsége országgyűlési képviselőjét a horvát kül- és Európa-ügyi miniszter és megköszönte, hogy Magyarország támogatta Horvátország belépését a schengeni övezetbe.

„Horvátország határai a nem EU-s országokkal ma már az Európai Unió külső határát jelenti. Ez nyilvánvalóan növeli Horvátország felelősségét, mert Horvátország mostantól több mint 1300 kilométeren védi az Európai Unió külső határát”

mondta Gordan Grlić Radman miniszter.

Cseresnyés Péter az ünnepségen felidézte, hogy évtizedekkel korában még milyen nehézségei voltak a határon való átlépésnél. Mostantól azonban már megállás és várakozás nélkül kelhetnek át az Adriai-tengerhez utazó turisták százezrei.

Abból a korosztályból való vagyok, aki a hetvenes években számtalanszor kelt át ezen a határon azzal a drukkal, azzal az izgalommal, hogy megtalálják-e a dugipénzt, megtalálják-e amit visszafelé hozunk és nem lenne szabad. Ez most megszűnik” – mutatott rá a képviselő.

Cseresnyés Péter hozzátette, a határellenőrzés megszűnésével mindkét oldalon új együttműködési lehetőséghez jutottak a vállalkozók, de a horvát nemzetiségűek számára is kiemelkedő eredmény, hogy sokkal könnyebben tarthatják a kapcsolatot a túloldalon élő rokonaikkal, barátaikkal.

Kiemelt kép: Boris Vujčić, a Horvát Nemzeti Bank elnöke átveszi az első euróbankjegyeket az ATM-ben Zágrábban, Horvátországban, 2023. január 1-jén. (Fotó: EPA/Lana Slivar)

Ajánljuk még