logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Panamába vezetnek a brüsszeli korrupciós ügy szálai

| Szerző: hirado.hu
A görög hatóságok információkat kértek Panamától arról, hogy milyen utalások érkeztek Eva Kaili számlájára Katarból. A Politico arról ír, hogy az Európai Parlament korrupcióval vádolt volt szocialista alelnökének számláin állítólag 20 millió euró van, amelyet több részletben utaltak át Katarból. Közben a közösségi médiában olyan bejegyzések kezdtek keringeni, amelyek állítólag Kaili és családtagjai panamai számláinak banki dokumentumait mutatják. Eva Kaili ügyvédje szerint ezek hamisak – számolt be az M1 Híradója.

 

Sajtóinformációk szerint két részletben összesen 20 millió dollárt – több mint 7,5 milliárd forintot – utalhattak Katarból egy, az Eva Kailihoz, az EP korábbi baloldali alelnökéhez köthető panamai bankszámlára 2019 decemberében.

2020 januárjában pedig összesen négymillió dollárt – 1,5 milliárd forintot – küldhettek az Öböl-menti emírségből, de azt már Eva Kaili édesapja, Alekszandrosz Kaili panamai számlájára. Egyébként őt a belga rendőrség egy táskányi készpénzzel tartóztatta le nemrég egy brüsszeli szállodában.

Ugyancsak négymillió dollár érkezhetett két éve a bukott baloldali EP-alelnök édesanyja, Maria Ignatiadou panamai számlájára, szintén Katarból.

A brüsszeli korrupciós botrány másik főszereplője, Pier Antonio Panzeri korábbi baloldali EP-képviselő is kaphatott katari eredetű pénzt. Neki 2021 májusában összesen nyolcmillió dollárt – több mint 3 milliárd forintot – utalhattak át.

Mindez csak néhány azokból az interneten keringő átutalási bizonylatokból, amelyek a brüsszeli korrupciós botrány főszereplői, illetve a hozzájuk szorosan köthető személyek, vagy családtagjaik Katarból érkező átutalásait mutathatják be, a pénzügyi átláthatatlanságáról elhíresült adóparadicsomban fenntartott számláikra.

Az állítólagos dokumentumokat egy spanyol korrupció-ellenes szervezet hozta nyilvánosságra hetekkel ezelőtt. Eva Kaili ügyvédje nem sokkal később azt közölte, hogy az iratok hamisak és elvárja, hogy ezt Panama is megerősítse.

Közben a görög pénzmosás elleni hatóság sürgős tájékoztatást kért Panamától, hogy a jelenleg Brüsszelben korrupciós vádak miatt őrizetben lévő baloldali Eva Kaili számláira történt-e átutalás Katarból.

A brüsszeli Politico hírportál kiemeli: a görög hatóságok emellett lefoglalták Eva Kaili és élettársa, Francesco Giorgi egy hektáros birtokát Párosz szigetén, valamint zár alá vették a vásárláshoz használt bankszámlájukat is.

Kapcsolódó tartalom

A brüsszeli korrupciós botrány december elején pattant ki, amikor Eva Kaili EP-alelnökénél és a hozzá közel álló személyeknél tartott házkutatásokon 600 millió forintnak megfelelő készpénzt talált a belga rendőrség. Az akciót hónapokig tartó titkos megfigyelés előzte meg. Az érintettek ellen a hivatalos gyanú az, hogy kenőpénzt fogadhattak el.

Néhány hét alatt több baloldali politikusról is kiderült, kapcsolódhatnak az ügyhöz, és már legalább hatvan uniós tisztségviselő érintettsége merült fel. Ráadásul Kaili élettársa, Francesco Giorgi részletes vallomásában beismerte: a marokkói titkosszolgálatnak is dolgoztak.

Kapcsolódó tartalom

Az Európai Parlamentet megrengető korrupciós ügy marokkói száláról egyébként több portál is azt írta, hogy Marokkó titkosszolgálata még Katarnál is régebben és intenzívebben dolgozott azon, hogy elsősorban baloldali EP képviselőket befolyásoljon és vesztegessen meg.

Szikra Levente elemző az M1-en csütörtökön arról beszélt:

a brüsszeli korrupciós ügyben és a hazai dollárbaloldal botrányában sok a közös vonás, ugyanis mindkét esetben külföldiek akartak befolyást szerezni baloldali politikusok megvásárlásával.

Kapcsolódó tartalom

Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli korrupciós botrányról pedig mondta: az Európai Parlament álszentsége rombolja a közösség erejét, és ha erősebb ellenőrzést akarunk az EP felett, akkor jobb lenne, ha oda a nemzeti parlamentekből választott képviselők érkeznének.

Kiemelt képen: Az Európai Unió Irodalmi Díjának brüsszeli átadási ünnepségén készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselőről, az Európai Parlament alelnökéről, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyeztek Belgiumban, 2022. december 11-én. (MTI/AP/Európai Parlament)

Ajánljuk még