logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bankman-Fried nem sokkal az FTX összeomlása előtt a Fehér Házban járt

| Szerző: hirado.hu
Egyre több dolog derül ki az FTX botrányával kapcsolatban. Most éppen az, hogy egykori vezetője többször is Biden befolyásos tanácsadóival tárgyalt.

 

A mára kegyvesztetté vált kriptopénz-mogul idén legalább négy alkalommal találkozott a Fehér Ház magas rangú tisztviselőivel – erről ír a Bloomberg. A lap szerint Bankman-Fried törekvéseinek a részét képezte, hogy

befolyásolja a kormányzati „kriptopolitikát”, valamint hogy gyümölcsöző kapcsolatokat építsen ki Washingtonban.

A volt FTX-vezér konkrétan szeptember 8-án, kevéssel a kriptotőzsde bedőlése előtt találkozott Steve Ricchettivel, az elnök egyik vezető tanácsadójával – mondták el az ügyet ismerő fehér házi tisztviselők a Bloombergnek. Nem ez volt ugyanakkor az egyetlen ilyen találkozója Bankman-Friednek.

Idén tavasszal két alkalommal is tárgyalt már Ricchettivel, egyszer pedig Bruce Reeddel, Biden másik vezető tanácsadójával. Ezeken a megbeszéléseken a források szerint mások is részt vettek az FTX-től, például testvére, Gabriel Bankman-Fried.

Azt is tudni, hogy milyen témák kerültek szóba az említett megbeszéléseken. A megkérdezett tisztségviselők szerint a „kriptoipar” és a tőzsdék általános megvitatására mellett fókuszba került a Gabriel Bankman-Fried által vezetett Guarding Against Pandemics nevű alapítvány is.

Az FTX tőzsde arról vált híressé, hogy lehetővé tette ügyfelei számára, hogy hagyományos pénzt cseréljenek kriptovalutákra, például Bitcoinra. Sam Bankman-Friedet sokáig az egykori legendás amerikai befektetőhöz, Warren Buffetthez hasonlították, és még október végén is több mint 15 milliárd dollárra becsülték vagyonát. A kriptotőzsde novemberben omlott össze, vezetője pedig elmenekült az Egyesült Államokból.

Kapcsolódó tartalom

A New York-i ügyészség vádirata szerint

Bankman-Fried tudatosan félrevezette az ügyfeleket és a befektetőket saját maga és mások anyagi gyarapodása érdekében, miközben központi szerepet játszott a sokmilliárd dollárral gazdálkodó vállalat összeomlásában.

A cégalapítót nyolcrendbeli bűncselekménnyel vádolják, banki átutalási csalástól pénzmosáson át bűnszervezetben elkövetett csalásig.

Sokan úgy gondolták, kitűnő politikai kapcsolatai miatt megúszhatja a számonkérést, Bankman-Fried ugyanis a demokraták egyik legbőkezűbb adományozójaként is ismert. A most napvilágot látott hírek alapján elképzelhető, hogy a volt FTX-vezér kapcsolatai még a korábban gondoltaknál is magasabbra érnek.

Kapcsolódó tartalom

Bankman-Fried szóvivője egyébként kijelentette, nem óhajt nyilatkozni, nem sokkal később pedig a Fehér Ház is jelezte, hogy nem kíván semmit elmondani az üggyel kapcsolatban.

Ajánljuk még