logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az ukrán légvédelem visszaverte az orosz erők éjszakai dróntámadását

Az ukrán légvédelem péntekre virradó éjszaka visszaverte az orosz dróntámadásokat a fővárosban, Kijevben és környékén, valamint az ország keleti részén – közölték pénteken az ukrán hatóságok.

Olekszij Kuleba, a Kijevi terület katonai kormányzója Telegram-csatornáján azt írta, hogy Oroszország ismét infrastrukturális létesítményeket vett célba. Hozzátette, hogy az ukrán légvédelmi rakéták eltalálták a támadó drónokat.

A kijevi polgári közigazgatás szintén azt állította, hogy az éjszakai támadások nem érték el céljukat. Közlésük szerint az ukrán légvédelem öt drónt semmisített meg a főváros felett. Egy közigazgatási épület részben beomlott, és egy lakóház ablakai megrongálódtak – tették hozzá.

Halottakról vagy sérültekről nem érkezett jelentés.

A Dnyipropetrovszki terület katonai kormányzója Telegram-csatornáján azt közölte, hogy a légvédelem az ő régiójában is visszaverte a támadásokat. Három különböző körzetben voltak támadások – írta.

A szomszédos Zaporizzsjai területen az ukrán hadsereg keleti hadműveleti parancsnokságának közlése szerint minden támadó drónt megsemmisítettek.

Csütörtökön Oroszország – ukrán közlések szerint – rakétatámadást indított Ukrajna-szerte, ami Kijevben széles körű áramkimaradásokhoz vezetett. Elsősorban az energetikai infrastruktúra volt a célpont.

Péntek reggel visszavonták az Ukrajna több régiójára előzőleg kiadott légiriadót. Korábban riadókészültség volt a dnyipropetrovszki és a Harkivi területen, valamint a Zaporizzsjai terület Kijev által ellenőrzött részein.

Kijevben jelenleg 3,6 millióan élnek, 200 ezerrel kevesebben, mint az orosz különleges művelet február végi kezdete előtt; köztük van 300 ezer menekült az ország minden részéből – közölte Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Der Spiegelnek nyilatkozva, amely a német hetilap pénteken megjelent számában olvasható.

Mint elmondta, a háború előtt 3,8 millióan éltek az ukrán fővárosban, márciusban már kevesebb mint egymillióan, júliusban 2-2,5 millióan voltak, jelenleg pedig 3,6 milliót számlálnak, beleértve azt a 300 ezer menekültet, akik az ország más részeiből érkeztek. „A város túlzsúfolt” – tette hozzá.

Kifejtette, hogy a hatóságok a működő mobiltelefonok száma alapján határozzák meg, hányan vannak a városban. Hozzátette, hogy jelenleg „gyakorlatilag minden lakásban” van víz és fűtés.

Kiemelt kép: MTI/AP/Libkos

Ajánljuk még