logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Felosztanák maguk között a pórul járt FTX-ügyfelek a cég megmaradt vagyonát

| Szerző: hirado.hu
Az FTX kriptovaluta-hálózat vezetői ellen az Egyesült Államokban indított per során a károsultak kísérletet tesznek arra, hogy megkapják a részüket az FTX egyre fogyatkozó vagyonából. Az egykori kriptovállalatot ugyanis ostrom alá vették a felszámolócégek – számolt be a Reuters hírügynökség.

Csoportos keresetet nyújtottak be a bahamai székhelyű FTX kriptovaluta-hálózat egykori felhasználói kedden a bukott kriptotőzsde és annak vezetői, köztük Sam Bankman-Fried ellen, azt kérve, hogy a vállalat digitális eszközökből álló állománya az ügyfelek tulajdonát képezze.

Az Egyesült Államok csődbíróságán benyújtott kereset szerint az FTX nem tett eleget korábbi vállalásainak, ezért köteles gondoskodni arról, hogy ügyfelei soron kívül visszakapják pénzüket.

Az ügyfélcsoport tagjainak nem a hitelezőkkel együtt kellene sorban állniuk azért, hogy viszont lássanak valamit a cég vagyonából” – áll a panaszban.

A kriptoplatform a múlt hónap elején állította le a kifizetéseket, majd november 11-én kért csődvédelmet, miután a vállalat értéke 32 milliárd dollárról pár nap alatt nulla közelébe esett vissza, ezzel magával rántva az alapító-vezérigazgató, Sam Bankman-Fried 16 milliárd dolláros nettó vagyonát is. A Bankman-Fried által indított FTX három év alatt a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéjévé vált.

Kapcsolódó tartalom

Az azóta letartóztatott, majd óriási, 250 millió dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyezett Bankman-Fried kemény vádakkal néz szembe. A szövetségi ügyész által „felfoghatatlan méretű csalásnak” nevezett ügylet során állítólag az ügyfelek pénzeszközeit az Alameda Research kriptokereskedési platform támogatására használták fel.

A New York-i ügyészség által nyilvánosságra hozott 13 oldalas vádirat szerint Bankman-Fried tudatosan félrevezette az ügyfeleket és a befektetőket saját maga és mások anyagi gyarapodása érdekében, miközben központi szerepet játszott a sokmilliárd dollárral gazdálkodó vállalat összeomlásában. A cégalapítót nyolcrendbeli bűncselekménnyel vádolják, banki átutalási csalástól pénzmosáson át bűnszervezetben elkövetett csalásig.

A vád szerint az alapító olyan üzleti modellt hozott létre, amely lehetővé tette, hogy a befektetők pénzét el tudja sikkasztani, és azt saját fedezeti alapjába, az Alameda Researchbe eljuttatni, amely aztán kétes ingatlanvásárlásokra és nagy összegű politikai adományokra használta fel a pénzt.

Bankman-Fried elismerte az FTX kockázatkezelési hibáit, de azt mondta, hogy nem hiszi, hogy büntetőjogi felelősség terheli.

Az említett csoport, amely több mint egymillió FTX-ügyfelet kíván képviselni, annak megállapítását kéri, hogy a még meglevő ügyfélvagyon nem az FTX tulajdona. Emellett azt is szeretnék, ha a bíróság kimondaná, az Alamedában tartott vagyon pedig nem a platform tulajdonát képezi. Amennyiben a bíróság mégis úgy döntene, hogy az FTX vagyonáról van szó, abban az esetben az ügyfelek azt kérik, hogy a többi hitelezővel szemben elsőbbségi joguk legyen a visszafizetésre.

Kapcsolódó tartalom

 

Ajánljuk még