logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Dollármédia: Gerald Knaus teríti a nemzetközi sajtónak a magyarellenes álhíreket

Gerald Knaus olyan meghatározó sajtóorgánumokat koordinál, mint a The New York Times, a The Guardian, a Der Spiegel vagy a The Economist. Knaus tevékenységének eredményeként a nemzetközi sajtó már akkor támadásba lendült hazánk ellen, amikor a migrációs krízis során Magyarország a déli határzár formájában hathatós választ adott az inváziószerű migrációs hullámra.

A globális baloldali hálózatok Magyarország elleni nemzetközi lejáratókampányának szerves része, hogy álhírekkel látják el a nemzetközi baloldali sajtót. Ezek koordinálását főként a Soros György által támogatott Gerald Knaus látja el, aki az Európai Stabilitási Kezdeményezés (European Stability Initiative ESI) alapító elnöke – számolt be az Origo friss cikkében. Az osztrák férfi előtt szinte a teljes liberális média nyitva áll a világban, Sorosék a világ számos pontján végeztettek már vele lobbitevékenységet.

Kapcsolódó tartalom

Knaus több fórumon is terjesztette Soros eszméit

A portál rámutatott, hogy a nyílt társadalom eszméit népszerűsítő lobbiszervezet jelentős összegeket kapott a tőzsdespekulánstól. Egy 2016-os dokumentum szerint háromezer eurónyi támogatás érkezett Soros szervezetétől az ESI-hez. Gerald Knaus az ESI-n kívül számos egyéb fórumon is terjesztette Soros eszméit.

Tanított Ukrajnában, öt évig dolgozott Bulgáriában és Boszniában különböző NGO-knak, 2004-től Isztambulban élt, 2007-től pedig a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok ösztöndíjasa volt. Később Soros Györggyel közösen részt vett a Külkapcsolatok Európai Tanácsa (European Council on Foreign Relations, ECFR) megalapításában.

Ennek a szervezetnek a nyilvános taglistáján Soros György és fia, Alexander Soros mellett egy sor magyar balliberális politikus, többek között Bajnai Gordon, Ficsor Ádám és Szigetvári Viktor is szerepel.

Démonizálta a magyar miniszterelnököt

Gerald Knaus olyan meghatározó nemzetközi sajtóorgánumokat koordinál, mint a The New York Times, a The Guardian, a Der Spiegel vagy a The Economist. Jellemzően egy-egy megszólalásával vagy nyilatkozatával adja meg az alaphangot, amely azután bejárja a nemzetközi liberális sajtót.

Ez a gépezet a migrációs krízis során indult be igazán hazánk ellen, amikor Magyarország szembefordult Németország Willkommen- kampányával és a déli határzárral reagált az inváziószerű bevándorlási hullámra.

Migránsok tüntetnek a magyar oldalon álló rohamrendőrökkel szemben a Horgos–Röszke határátkelőhelynél, a magyar–szerb határ szerbiai oldalán 2015. szeptember 16-án. Könnygázt és vízágyút is bevetettek a magyar rendőrök az őket dobáló illegális bevándorlókkal szemben (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

A 2016. októberi kvótanépszavazás kapcsán Knaus a The Economistnak már arról beszélt, hogy Orbán Viktor egyedülálló veszélyt hordoz, mivel egy szélsőjobboldali vírust jelent Európa politikai centrumára.

Gerald Knaus a 2018-as választás előtt is sorra tette a magyar miniszterelnököt démonizáló nyilatkozatokat, például a The New York Timesnak azt hangoztatta, hogy a legrosszabb rémálom vált valóra azzal, hogy az orbánizmus terjed. Miután a baloldal elvesztette a 2018-as parlamenti választást Magyarországon, Knaus a szuverenisták európai megerősödését igyekezett megakadályozni a nemzetközi médiumok segítségével.

Orbánt, Salvinit és Trumpot is támadta

A liberális Die Zeit hetilapban így írt 2018 decemberében:

Orbán és Salvini legnagyobb erőssége az a képességük, hogy egy izgalmas történetet mesélnek. Ez az európai civilizáció túléléséről szól az iszlám–afrikai tömeges bevándorlás viszonylatában, árulókkal, a háttérből a szálakat mozgatókkal és bátor hősökkel. Ez egy olyan hangulati ív, amely már Donald Trumpot is győzelemhez segítette: itt az álszent gyengék, ott pedig a határozott, cselekvő politikusok.

Az ESI igazgatója az illegális migrációra adott magyar válasz eltorzított értelmezésével igyekezett lejáratni hazánkat. A ZDF közszolgálati tévéadó 2019-ben készített egy dokumentumfilmet Angela Merkel német kancellár 2015-ös migrációs válságkezeléséről. Gerald Knaus már a másfél órás film elején gátlástalansággal vádolta a magyar kormányfőt és úgy vélekedett, hogy Orbán Viktor tudatosan arra játszott, hogy a Keleti pályaudvarnál borzasztó képek készüljenek, mert azokat belső propagandára használhatja.

Hitelességi válság és korrupció az EP-ben

Az ECFR rendszerint beszámol egy-egy politikus korrupciós ügyeiről, arról azonban mélyen hallgatott a botrány kirobbanásáig, hogy éppen egy tagját, az Európai Parlament alelnöki tisztségét betöltő Eva Kailit vádolják különböző korrupciós bűncselekmények elkövetésével. Elhatárolódó nyilatkozat helyett az ECFR még annak a nyomait is megpróbálta eltüntetni, hogy Kaili bármikor is tagja lett volna, pedig a görög politikus több ízben is – például az önéletrajzában – feltüntette, hogy a szervezet tanácsában ül.

Kapcsolódó tartalom

Az Európai Parlament (EP) már hosszabb ideje küzd hitelességi válsággal, a néhány hete kirobbant botrány a brüsszeli székhelyű testület tekintélyét tovább gyengíti. A vád szerint az EP több magas rangú tisztségviselője – köztük Eva Kaili alelnök – pénzt kapott Katartól azért cserébe, hogy befolyásolja az Európai Parlamentnek az öböl menti országgal kapcsolatos döntéseit. Kailit, valamint három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok, az EP pedig közben megszüntette a görög politikusnő mentelmi jogát és az alelnöki tisztségétől is megfosztotta. Kaili elismerte, hogy arra utasította apját, rejtse el az otthonában a későbbi házkutatások alkalmával megtalált készpénz nagy részét. A rendőrség több korrupciós bűncselekmény vádja alapján is nyomozást folytat, s közlése szerint eddig csaknem 1,5 millió eurót foglalt le a brüsszeli régióban.

Az álmentős hazugságait terjesztette a nemzetközi sajtó

A hazánk elleni információs támadássorozatot az ESI igazgatója a koronavírus-járvány idején sem függesztette fel. Közösségi oldalán a holland köztévének a magyar egészségügyet becsmérlő riportját is megosztotta, amely a betegek állítólagos ellátatlanságáról szólt. A szóban forgó felvételen az álmentő csalóként ismertté vált Németh Athina partnernője, Szeleczki Lilla festőművész is szerepelt, aki az édesanyja kórházi tartózkodásáról osztott meg hazugságokat. A film személyes ajánlásából úgy tűnik, hogy a holland riporter Knaus ismerőse.

Félremagyarázta Orbán Viktor szavait

Knaus Orbán Viktor 2015. szeptemberi kötcsei beszédét is szabadon értelmezve interpretálta. A Die Zeit írásában például így:

„Orbán 2015. szeptemberi bejelentése, hogy az »univerzális emberi jogok időszaka« most véget ért, az unió külpolitikájában is le kell, hogy csapódjon. Putyin örülhet. Le Pen is.”

Knaus az Euronewsnak adott, 2020. márciusi nyilatkozatában is átértelmezte a magyar kormányfő szavait. Akkor a nácizmus rémképével riogatta az olvasókat:

„Orbán évek óta hangoztatja, hogy az univerzális emberi jogok kora csak liberális blabla és képmutatás, és katonai értelemben vett invázióról beszél. Már hozzászoktatta az embereket a menedékkel kapcsolatos jogok felfüggesztéséhez, és most ezt a válságot a végleges megoldás (!) megvalósítására használja fel.”

 

Kiemelt kép forrása: ©COUNCIL OF EUROPE/PICASA

 

 

Kapcsolódó hírek

Origo: Soros rengeteg pénzt fizet egy magyar propagandaoldalnak
„Soros rengeteg pénzt fizet egy magyar propagandaoldalnak, hogy az ő érdekeit szolgálja” – ezzel a címmel írta <a href="https://www.origo.hu/itthon/20221217-dollarmedia-kulfoldi-segitseg-a-baloldali-sajtonak-is-6.html" target="_blank" rel="noopener">az Origo legfrissebb tényfeltáró cikkét a dollármédiáról</a>. Az internetes újság ezúttal a Direkt36 nevű portált vette górcső alá. Azt írják róla: a lap finanszírozása döntő részben külföldről történik, ráadásul a munkatársaikat is esetenként más országokban, így gyakran a tengerentúlon képzik. Az Origo arra is emlékeztet, hogy már 2015-ben kikerült a Soros György–féle Nyílt Társadalom Alapítvány logója a Direkt36 oldalára – számolt be róla az M1 Híradója.
Belföld
Már a médiát és annak különböző projektjeit is Amerikából pénzelik
Csalódást okoztak a baloldali pártok az áprilisi választásokon a külföldi támogatóiknak, ezért az amerikai baloldal most a sajtón keresztül igyekszik növelni befolyását Magyarországon – erről beszélt Deák Dániel elemző a Kossuth Rádióban. Néhány napja derült ki ugyanis, hogy a Telex nevű portál is kap 300 millió forintnyi támogatást egy amerikai kormányzati szervtől. Apáti Bence publicista a közösségi oldalán azt mondta: a beavatkozási művelet folytatódik, amit pedig a dollármédia mond, nem más, mint dollárokon megrendelt megtévesztés.
Belföld

Ajánljuk még