logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Sokkoló, ami történt: Előkerült a videó, ahol a lavina elsodorja a tíz síelőt

Az osztrák hatóságok szerint valódi „karácsonyi csoda”, hogy mind a tíz ember élve előkerült Nyugat-Ausztriában a vasárnapi lavina után. A kora délutáni órákban lezúdult hótömeg alól hat síelő került elő sértetlenül, négy embert pedig kórházba kellett szállítani. Egyikük állapota súlyos. A mentőegységek hétfő reggelre azt is ellenőrizték, hogy senki sem rekedt a hó alatt – hangzott el az M1 Híradójában.

Egész éjjel helikopterek repkedtek a nyugat-ausztriai Zürs település fölött, miután lavina söpört végig a síközpontnál. A hegyoldalon vasárnap délután nem sokkal három óra előtt indult meg a felgyűlt hóréteg, amely 600 méter hosszan magával sodort mindent.

Kapcsolódó tartalom

Az osztrák hatóságok karácsonyra lavinaveszélyre figyelmeztettek,

ennek ellenére többen mégis síeltek a pályákon ebben az időszakban.

Az egyik síelő videófelvételéből kiderült, hogy 10 embert sodort el a lavina.

A mentőcsapatok rövid időn belül elkezdték a kutatást. Mintegy 200 embert vezényeltek a helyszínre: helikopterekkel, reflektorokkal és speciálisan lavinákhoz kiképzett keresőkutyákkal vizsgálták végig a hegyoldalt. A környéket lezárták, a völgyben pedig elsősegélysátrakat állítottak fel, hogy fogadni tudják a sérülteket.

Egy túlélő önerőből kiszabadította magát a hó alól és eljutott egy közeli klinikára.

Egy másikat pedig a hatóságok mentettek, majd helikopterrel kórházba szállították.

Este fél kilenckor két síelőt még mindig kerestek. A mentőcsapatok vezetője ekkor úgy nyilatkozott, hogy folytatják a keresést, ameddig kell, és felkészültek arra, hogy a sötétben is dolgozzanak.

Vannak éjszakai repülésre alkalmas helikoptereink. Ezeket nem a kereséshez használjuk, hanem azok kimentéséhez, akiket megtalálunk, hogy gyorsan kórházba tudjuk őket szállítani. A kutatáshoz szükséges felszerelést már felvitték a hegyre, hogy a lehető leghatékonyabb legyen az akció” – fogalmazott Hermann Fercher, a mentés irányítója.

Vasárnap estére végül mind a tíz síelő előkerült, akit a lavina betemetett,

hatan ráadásul sértetlenül. A mentésirányító ekkor úgy fogalmazott: „karácsonyi csoda történt”.

Összesen négy sérült szorult kórházi ellátásra, a hivatalos jelentések szerint egyikük állapota súlyos. A mentést ezután leállítottak, azonban hétfő reggel, miután felkelt a nap, még egyszer átkutatták a hegyoldalt. Azt ellenőrizték, hogy a megtalált tíz túlélőn kívül nem tartózkodott-e más is a sípályákon a katasztrófa idején.

A kiemelt képünk illusztráció.

Ajánljuk még