logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Putyin reakciója a gázársapkára: fenntartják a jogot, hogy felmondják a jelenlegi gázszerződéseiket

Vlagyimir Putyin rendeletben tiltotta meg a Gazpromnak és leányvállalatainak, hogy 2023 második feléig üzletet kössenek az úgynevezett „barátságtalan” befektetőkkel. Az orosz elnök a hétfőn elfogadott uniós gázársapkára reagálva mondta ezt és bejelentette: fenntartják a jogot, hogy felmondják a jelenlegi gázszerződéseiket. Közben Németországban alternatív megoldásokat keresnek: készen áll a működésre az első két LNG-terminál, ahol cseppfolyósított földgázt tudnak fogadni – hangzott el az M1 Híradójában.

Megérkezett a Seapeak Hispánia nevű tankerhajó Németország partjaihoz. 140 ezer köbméter egyiptomi cseppfolyósított földgázt szállít, amelyet Németország első két LNG-termináljába fognak betölteni.

Múlt hétvégén az alsó-szászországi város, Wilhelmshavenbe kikötőjében adták át az első német LNG-terminált, a német kancellár jelenlétében. itt fogadni és tárolni is tudják a cseppfolyósított földgázt, amelyet később már légnemű halmazállapotban juttatnak el a német gázhálózatba.

Még sok ilyen terminál lesz, amelyek egytől egyig hozzájárulnak a fejlődéshez. Majd ha mind megépült, akkor bizton állíthatjuk, hogy Németország szavatolta az energiabiztonságát

– mondta Olaf Scholz, német kancellár.

Ez a terminál várhatóan Németország éves gázszükségletének hat százalékát fedezi. Mintegy öt millió háztartást tud majd ellátni földgázzal. 2025-re – német sajtóinformációk szerint – a terminálok száma kilencre nőhet, amelyek együttes kapacitása nagyobb lehet, mint a háború előtti orosz gázimport.

Németország célja, hogy teljesen függetlenítse magát az orosz energiaforrásoktól. Moszkva ugyanis 50 év után először, szeptemberben leállította a földgázszállítást Németországba az Északi Áramlat 1 vezetéken.

Kapcsolódó tartalom

Vlagyimir Putyin csütörtökön aláírta azt az elnöki rendeletet, amely 2023 második feléig megtiltja a Gazpromnak és leányvállalatainak, hogy tranzakciókat bonyolítsanak az úgynevezett „barátságtalan” befektetőkkel.

Az orosz elnök sajtótájékoztatóján bejelentette: fenntartják a jogot a jelenlegi gázszerződések felmondására is.

Figyelemmel kísérjük az ügyet. Ha ez az egész javasolt rendszer sérti a Gazprom és partnerei közötti szerződéseket, akkor jogunk van mérlegelni, hogy kötelesek vagyunk-e teljesíteni ezeket a kontraktusokat, amennyiben a másik fél megszegi azokat

– mondta az orosz elnök.

Az orosz kormány ezzel arra reagált, hogy az energiaügyi miniszterek hétfői ülésén Brüsszelben elfogadták az uniós gázársapkát. Hónapokig tartó vita és egyezkedés után 180 euro/MWh-ás gázárplafonban maximálták hétfőn a holland tőzsdén kötött havi ügyletek felső árhatárát. Vagyis az eredetileg tervezett 275, majd 188 euro/MWh-ra módosított árnál is alacsonyabb szintben egyeztek meg. A gázársapka február 1-től lép hatályba.

Ezt az uniós ötletet Magyarország ellenezte, de első körben például Németország sem támogatta a javaslatot. A Brüsszelben megállapított árplafon egyébként jóval a jelenlegi piaci ár felett van, ugyanis a gáz ára 900 dollár alá esett 1000 köbméterenként. A mértékadó holland tőzsdén jelenleg 81 euro/MWh-os áron kereskednek a gázzal.

Ajánljuk még