logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Vizsgálati fogságban karácsonyozik az Európai Parlament volt szocialista alelnöke

| Szerző: hirado.hu
Letartóztatásban tölti a karácsonyt Eva Kaili, a brüsszeli korrupciós botrány kulcsfigurája. A belga hatóságok ugyanis közölték, hogy az egykori szocialista EP-alelnök előzetes letartóztatását egy hónappal meghosszabbították. Közben a brüsszeli sajtó újabb, a botrányba belekeveredő szereplő nevét közölte. Az illető nem más, mint a szocialista frakció egyik tanácsadója. A Politico című lap azt írja, hogy a lavinaként növekvő botrány legmélyén az európai baloldal áll.

Eva Kaili letartóztatásban tölti a karácsonyt a belga hatóságok sajtóközleménye szerint – számolt be az M1 Híradó című műsora. A brüsszeli hatóságok közleménye a Politico ban jelent meg. Mint kiderült,

a volt szocialista alelnök letartóztatását csütörtökön egy újabb hónappal hosszabbították meg, miután a belga bíróság meghallgatta Eva Kailit. Bár a Politico információi szerint a görög politikus ismét ártatlannak vallotta magát, a brüsszeli székhelyű hatóság elutasította, hogy a vizsgálat lezárultáig nyomkövetővel hazaengedjék.

A Híradó emlékeztetett, Eva Kaili két hete van vizsgálati fogságban, mert a gyanú szerint egy másik korábbi európai parlamenti képviselővel, valamint egy parlamenti asszisztenssel és egy NGO vezetőjével együtt pénzt és értékes ajándékokat fogadott el Katartól, cserébe pedig az öböl-menti államnak kedvező döntésekért lobbizott az Európai Parlamentben. A belga rendőrség eddigi közlése alapján több mint 1,5 millió eurót (kb. 600 millió forint) foglaltak le a házkutatások során, a korrupt politikusok és tanácsadók névsora pedig nem ér véget az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottaknál.

A Politico pénteken újabb nevet közölt. A lap belső forrásokra hivatkozva azt írta: csütörtökön a szocialista frakció egy másik tanácsadóját, Eldar Mamedovot is felfüggesztették, mert a képviselőcsoporton belüli vizsgálat során kiderült, hogy tudott a korrupciós ügyeletekről.

A lett tanácsadó több mint egy évtizede segítette az Európai Parlament külügyi bizottsgának szocialista politikusait kifejezetten a közel-keleti ügyekre szakosodva, de Mamedov profilja péntekre a szocialista frakció hivatalos weboldaláról is eltűnt.

Eldar Mamedov korábban maga is nyilvánosan hangot adott Katar-párti véleményének. Számos véleménycikkben bírálta például a Katar riválisának tekintett Szaúd-Arábiát. Az egyik ilyenben a korrupciós botrányban érintett két belga szocialista képviselő, Maria Arena és Marc Tarabella mellett állt ki, mert szerinte a politikusok jogosan követelték, hogy az EU bojkottálja a G20-as vezetők 2020-as szaúd-arábiai találkozóját. A brüsszeli korrupciós botrányban mostanra legalább hatvan uniós politikus, tanácsadó és diplomata érintettsége merült fel.

A Politico megjegyzi: a lavinaként növekvő botrány legmélyén az európai baloldal áll.

– A botrány kiszivárgása mögött belső brüsszeli harc állhat – erről a Századvég politikai elemzések központjának igazgatója beszélt a Kossuth Rádióban. Kisszely Zoltán szerint az Európai Bizottság és az Európai parlament folyamatos versenyben van azért: melyik intézménynek legyen nagyobb a befolyása.

Mint az elemző rámutatott, az Európai Parlament sakkban tartotta az Európai Bizottságot, bizalmatlansági indítvánnyal fenyegették Ursula von der Leyent, aki meg a Pfizer vakcinabeszerzési botrányban került erős korrupciógyanú alá.

A bizottság elnöke ugyanis sms-ben egyeztetett a Pfizer cégvezetőjével a vakcinabeszerzésről, és indokolatlanul nagy mennyiséget rendelt az amerikai gyártótól.

Kiszelly szerint az Európai Parlament jócskán túlterjeszkedett a hatalmán és ez a korrupciós botrány, amit „véletlenül” a belga rendőrség most leplezett le – most az Európai Parlamentnek csökkentette azt a képességét, hogy nyomás alá helyezze az Európai Bizottságot.

Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli korrupciós botrányra úgy reagált a szerdai kormányinfón:

a mocsarasodás ellen egyetlen orvosság van, a mocsarat le kell csapolni.

A miniszterelnök kiemelte, hogy az Európai Parlament álszent karaktere rombolja a közösség erejét. A kormányfő hangsúlyozta: „amennyiben erősebb ellenőrzés alá akarjuk venni az EP-t, akkor jobb lenne, ha oda a nemzeti parlamentekből választott képviselők érkeznének”.

Kapcsolódó tartalom

Borítókép: 2022. december 7-én az Európai Unió Irodalmi Díjának brüsszeli átadási ünnepségén készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselőről, az Európai Parlament alelnökéről, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyeztek Belgiumban 2022. december 11-én. Forrás: MTI/AP/Európai Parlament

Ajánljuk még