logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Várható volt: Moszkva jelentősen csökkenti kitermelését az olajársapka miatt

Az oroszok 5-7 százalékos csökkentéssel és exportkorlátozásokkal válaszolnának a nyugati olajársapkára. Már el is indult felfelé a kőolaj ára.

Karácsony előtt felkavarta az olajpiacokat az orosz döntés, amely a termeléscsökkentéssel és az eladások leállításával torolná meg az Európai Unió, valamint a G7-országok lépését – számolt be róla a Reuters.

Oroszország a nyersolajra és az olajtermékekre vonatkozó árkorlátozások miatt leállítja az eladást a döntést támogató államoknak

– közölte pénteken Alekszander Novak miniszterelnök-helyettes, aki szerint a csökkentések napi 500-700 ezer hordónyit tennének ki.

A Reuters felidézte, hogy az Európai Unió, a G7-országok és Ausztrália december 5-én vezetett be árplafont az orosz olajra, meghatározva a 60 dolláros hordónkénti limitet, amely csatlakozott az EU tengeri szállításra vonatkozó embargójához. Az USA, Kanada, Nagy-Britannia és Japán is hasonló ígéreteket tett.

Kapcsolódó tartalom

Megugrott az olaj ára

Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön jelentette be, hogy jövő hét elején rendeletet ad ki, amelyben részletezi a bővebb válaszlépéseket. A kereskedők és a piaci elemzők számításai szerint az orosz olajexport decemberben 20 százalékkal csökkenhet az előző hónaphoz képest.

Pénteken az olaj ára is megugrott. A brent 73 centtel, azaz 0,9 százalékkal, hordónként 81,71 dollárra drágult, míg a WTI nyersolaj hordónként 78,40 dolláron, 91 centtel, azaz 1,2 százalékkal magasabban állt.

A Világgazdaság rámutatott, hogy az olajárakat az orosz döntés mellett az USA-t sújtó téli viharok is befolyásolják. A piacra a világ második legnagyobb olajfogyasztójában, Kínában megugró koronavírus-fertőzések, a további globális kamatemelések és az üzemanyag-fogyasztást mérséklő recesszió is hatással van, ezek a tényezők pedig továbbra is visszafoghatják az olajárak növekedését.

A kiemelt kép illusztráció.

Kapcsolódó hírek

Századvég: Az európaiak többsége károsnak tartja az orosz olaj- és gázszállítások tiltását
A <a href="https://szazadveg.hu/hu/2022/12/14/az-europaiak-tobbsege-karosnak-tartja-az-orosz-olaj-es-gazszallitasok-tiltasat~n3387">Századvég legújabb beszámolója szerint</a> a brüsszeli tisztségviselők azzal érvelnek a szankciók kiterjesztése mellett, hogy az energiaszállítások korlátozásával Oroszország – Európa számára elviselhető költségek árán – rákényszeríthető a háború lezárására, és hogy a többségi társadalom egyetért ezekkel a törekvésekkel. Az európai polgárok szerint azonban az orosz olaj- és gázszállítások tiltásának több kára lesz, mint haszna Európában.
Külföld
A szankciók miatt súlyos gázolajhiány fenyegeti Európát
Gázolajhiány várhat Európára, ami elsősorban a szankciók, valamint a nyáron leállított finomítók miatt fenyegeti a tagállamokat. Az olajársapka és az embargó életbeléptetése nem csak ellátási problémákat okoz, hanem tovább mélyíti az uniós gazdaság recesszióját – számolt be az M1 Híradó.
Külföld
Hatszorosára nőtt az orosz kőolajimport Indiában, de újabb rekordot döntenének
Rekordot döntött novemberben az orosz kőolajexport India felé: meghaladta a napi egymillió hordót. Az indiaiak ráadásul 50–60 dollár közötti árat fizetnek az orosz olajért, ami az ársapka alatt van. Oroszország közben közölte, hogy a brüsszeli szankciók miatt csökkenthetik az olajkitermelést. Szakértők szerint egy ilyen lépés világszintű áremelkedést okozna – számolt be az M1 Híradó.
Külföld

Ajánljuk még